LOV NA ANTIKVITETE

‘Naslijedila sam starinski namještaj, ne znam što bih s njim‘. Stručnjak: ‘Za ovim komadom je velika potražnja, cijena može ići i do 1200 eura‘

 Vedran Peteh/Cropix
Denis Svirać, akademski kipar i najmlađi kolekcionar u Hrvatskoj, savjetuje što napraviti i kako prepoznati je li stari namještaj ujedno i vrijedan

Nisu svi antikni komadi ujedno kolekcionarski predmeti. No, kako znati je li neki stari komad namještaja, naslijeđen illi pronađen na tavanu bakine kuće, potencijalno i vrijedan komad? Primili smo upit jedne čitateljice čiji je suprug naslijedio obiteljski namještaj, a koji nas je potaknuo da se raspitamo kako u takvoj i sličnoj situaciji otkriti jeste li pronašli pravo malo blago.

- Pretpostavljamo da je riječ o namještaju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. Bio je u vlasništvu suprugova djeda, predsjednika suda u Velikoj Gorici, te je služio kao radna soba u obiteljskoj kući. Sastoji se od jedne komode s nadgradnjom u vidu vitrine, jedne vitrine s donjim zatvorenim dijelom i gornjim u staklu, tu su i jedan podni sat na klatno navijanje i stol na razvlačenje sa šest stolaca i jednim većim s naslonima za ruke. Imamo i dva dvokrilna ormara, psihu s kristalnim staklom i dva integrirana ormarića s lijeve i desne strane. Na ormarićima su mramorne ploče crvenkastosmeđe bijelog uzorka - opisala nam je čitateljica.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Za savjet smo upitali Denisa Sviraća, akademskog kipara i najmlađeg kolekcionara starina u Hrvatskoj.

- Prije svega, kako bismo mogli identificirati u kojem smjeru ići, bilo bi dobro raspitati se kod svojih ukućana zna li se odakle je namještaj došao. U današnje vrijeme dosta toga nam je dostupno i na društvenim mrežama i internetu, tako da možemo odnekuda krenuti. Uvijek se može pitati prijatelja i bližnje poznaju li nekoga od stručnjaka na tome području - kaže Svirać.

Ne uspijete li dobiti konkretnije odgovore u krugu obitelji i prijatelja, svakako se treba obratiti muzejskim ustanovama i kolekcionarima starih predmeta, oni će vas uputiti na daljnje korake.

- Procjena se vrši prema tržištu umjetnina u današnje vrijeme. Stručna će osoba odrediti cijenu na temelju argumenata, starosti i očuvanosti predmeta. Zatim se takve komade može ponuditi na raznoraznim market placevima, kolekcionarima i ljubiteljima antiknih predmeta. U današnje vrijeme i neki su muzeji spremni otkupiti vaš predmet ako im nedostaje u kolekciji - dodaje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Kad je riječ o konkretnim komadima koje je nabrojila čitateljica, Svirać kaže da pripadaju razdoblju početka 20. stoljeća, građanskog stila namještaja koji je nekada, u doba secesije, bio svakodnevica srednjeg staleža.

- Stolice i fotelje napravljene su od masivnog drva. Sat je samostojeći proizvođača Gustav Becker njemačkog urara i proizvođača satova i za njim je jako velika potražnja u današnje vrijeme! Za ovaj namještaj uvijek se nađu kupci koji vole oplemeniti svoju prostoriji takvim stilom namještaja, a najviše ga vole koristiti arhitekti u uređenju autohtonih istarskih kuća i konoba - kaže Svirać.

Ako se pronađe kupac koji baš traga za takvim namještajem, cijena sata Gustav Becker može ići i do 1200 eura, a psihe i do 800 eura. Ako vas zanima više o ovom namještaju pišite čitateljici na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 14:29