VEĆ PRIMAJU PRIJAVE

Letjelica s balonom uskoro će voziti hrabre turiste do ruba Zemljine atmosfere

 World View Enterprises
Kapsule za svemirske letove dizajnirane su da ih podiže stratosferski balon s nultim tlakom, koji se uzdiže 30.000 metara iznad tla

Tvrtka za svemirski turizam World View predstavila je dizajn PriestmanGoodea za kapsulu koja će za dvije godine letjeti do ruba Zemljine atmosfere. World View već prima rezervacije i uplate depozita za svoje komercijalne svemirske letove, koji bi trebali započeti 2024. godine, prenosi Dezeen.

Kapsule za svemirske letove dizajnirane su da ih podiže stratosferski balon s nultim tlakom, koji se uzdiže 30.000 metara iznad tla, tako da putnici mogu vidjeti zakrivljenost Zemlje, tanku plavu liniju atmosfere i tamu svemira.

image
World View Enterprises
image
World View Enterprises
image
World View Enterprises

Sjedala za osam putnika i dva člana posade nalaze se unutar šesterokutnih kapsula u klimatiziranom okruženju pod tlakom. Ulaznice će koštati 50.000 dolara po sjedalu, a prvi probni letovi s posadom trebali bi započeti 2023. godine.

"Otkrivanje našeg prototipa svemirske kapsule ključan je trenutak za tvrtku jer se nastavljamo pripremati za naše prvo lansiranje iz Grand Canyona u samo dvije kratke godine", rekao je Ryan Hartman, predsjednik i izvršni direktor World Viewa.

World View postaje izravni konkurent tvrtki za svemirski turizam Space Perspective, koja je predstavila sličan koncept 2020. godine, a predvode ga dva izvorna osnivača World Viewa. Dizajni su vrlo slični i oba ih je proizveo PriestmanGoode, iako balon World Viewa koristi helij kao plin za podizanje, dok Space Perspective koristi vodik. Puni model prototipa kapsule za svemirski let World View, nazvan The Explorer Capsule, nedavno je debitirao na konferenciji SXSW u Austinu u Teksasu.

Kapsula je u obliku šesterokuta s biserno bijelom završnom obradom koja pomaže u upravljanju toplinom i naglašava geometrijske detalje. Dva metra visoki eliptični prozori pružat će pogled na Zemlju, s prozorom na vrhu koji putnicima pruža pogled na divovski balon koji ih podiže na rub svemira, kao i na zvijezde.

image
World View Enterprises
image
World View Enterprises
image
World View Enterprises
image
World View Enterprises
image
World View Enterprises

Rasvjeta će se mijenjat tijekom leta za "optimalno gledanje" kroz prozore, rekao je World View, a na kapusli je također i teleskop. Unutrašnjost kapsule dizajnirana je tako da maksimizira raspoloživi prostor tako da se putnici mogu kretati, a turbulencija leta zrakoplova zamijenjena je blagim ljuljanjem. Nježna paleta boja, materijali i završna obrada namijenjeni su stvaranju mirne atmosfere, dok su funkcionalni elementi poput toaleta i ulaza kuhinje skriveni kako bi se zadržao fokus na pogledima izvana. Sjedala će po razini luksuza biti slična poslovnoj klasi na standardnom komercijalnom letu, a pratit će ih koktel stol, ekran s edukativnim materijalima i aktivnostima, središnja konzola, osobna pohrana i držač za piće.

Posada na brodu će uključivati ​​jednog pilota i jednog vratara, koji će djelovati kao vodiči i biti obučeni za letenje, gostoprimstvo i medicinsku podršku. Letačima će biti ponuđen gurmanski obrok kao i piće, a moći će streamati i koristiti svoje mobilne telefone iz kapsule.

image
World View Enterprises

World View je rekao da jako pati na održivost materijala gdje je to moguće i istražuje mogućnosti ponovne upotrebe i recikliranja. "Počinjemo gledati na održive materijale koji se mogu koristiti unutar kapsule i kako ona može biti bolja i imati bolji utjecaj na prirodu", rekao je MacInnes.

PriestmanGoode još uvijek finalizira dizajn i radi sa svojim inženjerskim timom kako bi koncept predstavljen u Austinu postao stvarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:32