REGENCYCORE

Kičasto ili raskošno? Možda vas treća sezona "Bridgertona" inspirira za kraljevski glamur u vlastitom domu

 French Bedroom, Divine Savages

Uskoro, 15. svibnja, počinje prikazivanje prvog dijela treće sezone "Bridgertona", jednog od najiščekivanijih TV serijala ovog proljeća. To će sigurno dati dodatni zamah regencycoreu, trendu u uređenju interijera kojem se vratila popularnost upravo zahvaljujući ovom Netflixovom serijalu koji prati živote pripadnika britanskog plemstva. Ako želite kraljevski glamur u vlastitom domu - što podrazumijeva antikni namještaj ili njegove replike, kristalne lustere, puno pozlate i štukatura, vintage ogledala, teške zavjese te zidne tapete s uzorcima - onda je ovo trend za vas.

image
JAMIE MASON/French Bedroom
image
MIndthegap

No što je zapravo regencycore? Riječ je o stilu ukrašavanja domova i odijevanja u stilu Engleske s početka 1800-ih. Uglavnom, tako biste zamislili da izgledaju dom i ormar glavnog lika u romanu Jane Austen. U njemu su zasigurno pozlaćena ogledala, kauči idealni za padanje u nesvijest, porculan s cvjetnim motivima i gomila namještaja s uzorcima. Estetika regencycorea nazvana je po tzv. regency eri koja se trajala u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1811. do 1820. Tijekom tog vremena princ George IV bio je regent, preuzimajući prijestolje umjesto svog oca, kralja Georgea III, koji je bio bolestan.

image
MIndthegap
image
French Bedroom

Kad je u pitanju uređenje domova, regencycore je usmjeren na vraćanje maksimalističkog pristupa raskošnim interijerima, zadržavajući nježnu paletu boja svijetloplave, zelene i krem boje. Također, podrazumijeva bogate teksture te cvijeće, tanke pruge i uzorke od damasta.

image

Svijećnjak, Truffle Tablescapes

Anderson/www.grantanderson.me/@grantandersondotme

Nova sezona "Bridgertona" prava je prilika da se inspirirate i u vlastiti dom unesete barem dašak ovog kraljevskog stila. No oprez: bolje je ne pretjerati, pogotovo ako nemate veliki životni prostor. Manjii prostori s puno namještaja u ovom stilu, pogotovo ako kupujete replike, djelovat će kičasto i prenatrpano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:46