URADI SAM PROJEKT ZA VIKEND

Izradite jastučnice, stolnjake, ruksake i torbe zabavnom tehnikom cijanotipije

 Berislava Picek/Cropix

Cijanotipija je jedna od jednostavnijih tehnika koje možemo raditi s djecom, vrlo je efektna i zabavna, kaže Neda Dečak, učiteljica i kreativka te naša dugogodišnja suradnica koja je s kćeri Nolom pokazala kako ovom tehnikom izraditi divne kućanske predmete. Za početak treba znati što je cijanotipija. Riječ je o fotografskom procesu koji daje sliku cijan plave boje. Proces je bio popularan u inženjerskim krugovima do sredine 20. stoljeća. Jeftin i jednostavan, postupak je omogućavao jednostavno umnožavanje i kopiranje velikih tehničkih nacrta. Bazirao se na dvjema kemikalijama - amonijevom željezo citratu i kalijevom željezo cijanidu.

image

Mala torba

Berislava Picek/Cropix
image

Velika torba koju drži Nola Dečak

Berislava Picek/Cropix
image

Ruksak

Berislava Picek/Cropix
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Efektna je predivna plava boja koja nastaje djelovanjem sunca, a uz to je zabavna jer brzo dolazi do vidljiva učinka - govori Neda Dečak i dodaje da djeca, osim što se kreativno izražavaju i provode kvalitetno slobodno vrijeme, korištenjem ove tehnike upoznaju i jedan od načina razvijanja fotografije. Nedu i Nolu je, otkrivaju, oduševila priča s otiskivanjem biljaka pa su napravile torbice, ruksak, jastučnice i stolnjak, a kažu da neće stati na tome.

Postupak cijanotipije je osvjetljivanje, otiskivanje, ispiranje i sušenje konačnih uradaka.

image

Potreban materijal i pribor za cijanotipiju su: teglica s malo vode, kist, motiv za otisak (smokvin list), tkanina, prah amonijeva željezo citrata (komponenta A) i kalijev željezo cijanid (komponenta B). Oni nisu u grupi opasnih tvari pa ih možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama kemikalijama.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 1: Potrebno je pomiješati, u omjeru 1:1, komponente A i B te zatim u tami napraviti kistom ili četkicom premaz na tkaninu.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 2: Tkaninu za otiskivanje premažite u jednom sloju.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 3. Ostavite namaz u tamnom prostoru da se posuši. Važno je da ne bude na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili UV svjetlosti.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 4: Nakon toga na površinu tkanine položite motiv. Neda i Nola su odabrale smokvin list. Mogu vam poslužiti bilo koji nabrani dijelovi biljaka koje treba pritisnuti staklom da se ne pomiču i da su što bliže podlozi papira. Motiv može biti, na primjer, i fotografija fotokopirana na foliju čime se dobije njezin negativ ili neki motiv nacrtan na običnoj aluminijskoj foliji.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 5: Položeni motiv stavite na svjetlost: pod jarkim suncem od 10 do 15 minuta, pod UV svjetlosti i do 30 minuta. Slika se fiksira tako da se premaz ispire vodom barem nekoliko minuta.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 6: Pri ispiranju se javlja intenzivna plava boja. Mjesta na koja su bili postavljeni dijelovi biljaka ili nacrtani motiv ostanu bijela, a ono što je osvijetlilo sunce ili UV svjetlost postat će plavo. 3

Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:47