Izložba u Zagrebu

Fali zidara! Jeste li ih primijetili? Obnavljaju naš grad i grade diljem države

 Damjan Nenadić
Fokus izložbe Lore Tomaš i Damjana Nenadića je dolazak migrantskih radnika iz južne Azije kao odgovor na deficit domaćeg tržišta

Nedostatak radne snage u građevinarstvu u Hrvatskoj kompleksan je problem te zahvaća skalu od preskupih radova i manjka radnika za obnovu od potresa pa sve do razloga odlaska domaćih radnika u inozemstvo. No, netko ipak radi na gradilištima diljem Hrvatske.

Jedna od reakcija na to stanje je i izložba "Fali zidara" novinarka i spisateljice Lore Tomaš i fotografa Damjana Nenadića, koja je u petak otvorena u Studentskom centru u Zagrebu.

Prošlo je godinu dana otkad su po lokacijama oko Trga bana Josipa Jelačića osvanuli natpisi "Fali zidara", a poslije i grafiti po širem području Zagreba. Tim je intervencijama Goran Pavić ukazao na razorne posljedice potresa koji je pogodio grad, njegovu pretvorbu u golemo gradilište te masovno iseljavanje stanovništva među kojima su mnogi građevinski radnici. Lora Tomaš i Damian Nenadić preuzimaju natpis umjetnika kao naslov izložbe fotografija u čijem je fokusu dolazak tisuća migrantskih građevinskih radnika iz južne Azije, recentnog odgovora na sve deficitarnije domaće građevinsko tržište. To je geografsko područje odabrano s obzirom na autoričino prethodno poznavanje društveno-kulturnog konteksta tog dijela Azije i hindskog jezika, koji je bio prijeko potreban za sporazumijevanje s radnicima od kojih mnogi ne govore engleski.

image
Damjan Nenadić

OŠTEĆENI OBJEKTI

- Projekt smo radili na zagrebačkim gradilištima, posebno na objektima koji su oštećeni u potresima - zgradi Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića i Županijskog suda na Zrinjevcu. Odlučili smo se usredotočiti na radnike koji nam stižu izdaleka, iz sasvim različitih kultura - kaže Lora Tomaš.

Za naslov su, dodaje, uzeli sintagmu "Fali zidara" - grafit Gorana Pavića, koji su razumjeli na dvije razine: prva je da Hrvatskoj, zbog migracijskih ciklusa prema bogatijim zemljama, nedostaje radnika određenih zanimanja.

ULIČNE INTERVENCIJE
Sintagma "Fali zidara" preuzeta je od Gorana Pavića, koji je grafitima ukazivao na razorne posljedice jakog potresa

- Druga je da se te radnike - imigrante kod nas, ali i u ostatku Europe - doživljava fragmentarno, da nemamo cjelovitu predodžbu o njima kao osobama, da ih 'fali' u našoj imaginaciji. Te rupe ponekad punimo predrasudama. Zato smo i odlučili napraviti ovaj projekt - objašnjava L. Tomaš.

Ti ljudi, kaže, stižu k nama iz raznih situacija: neki se ne žele više nikada vratiti odakle su krenuli, neki su došli samo na godinu, dvije jer imaju konkretne planove što će sa zarađenim novcem, neki su veoma obrazovani. S njima su razgovarali o osobnim temama, kako bi ih nam približili kao pojedince.

image
Damjan Nenadić

KADROVI S IZJAVAMA

- Zanimljivo je da se migrantski građevinski radnici bave jednim od najkonkretnijih mogućih zanimanja, oni grade Europu, a zbog nedovoljnog poznavanja njihove kulture ili naših predrasuda ostaju u domeni sjena. S obzirom na kulturno bogat južnoazijski kontekst, ovi su ljudi često čak i više naviknuti na multikulturni milje nego mi. U jednom nepalskom selu iz kojega neki stižu govori se čak pet jezika i isto je toliko religija. Hrvatska im se sviđa, ovdje se osjećaju sigurno - rekla nam je autorica izložbe.

image
Autori pružaju uvid u intimni život radnika, s ciljem suzbijanja čestih kulturoloških predrasuda
Damjan Nenadić

Odabirom kadrova i kompozicijom fotografija autori nastoje prenijeti identitetsku fragmentiranost radnika migranata koja je u zbilji, ali i u našoj percepciji, potaknuta odvajanjem od njihove izvorne društveno-kulturne okoline, iz koje neki privremeno migriraju zbog ekonomskih razloga. Drugi ne planiraju povratak u matične zemlje ("Nema nazad, samo dalje"), ponekad radi nametnutih društvenih uloga određenih represivnim kastinskim sustavom. Integracijom kratkih rečenica na fotografije, preuzetih iz duljih razgovora s radnicima, Lora Tomaš i Damjan Nenadić nastoje pružiti uvid u njihove intimne unutarnje prostore, predstavljajući ih promatraču kao cjelovitog i kompleksnog pojedinca, s ciljem suzbijanja potencijalnih kulturoloških predrasuda. Deset fotografija izloženih u obliku plakata postavljeno je izravno na oštećene dijelove vanjskih zidova Studentskog centra ili uz njih, ukazujući pritom konkretno na potrebu za građevinskim radnicima te metaforički na praznine u poimanju identiteta migrantskih radnika.

Izložba se može razgledati od 10 do 20 sati, samostalno uz mapu s lokacijama, sve do 12. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:55