URADI SAM

Donosimo vam ideje kako ukrasiti okvire zrcala tako da budu najljepši dekor u prostoru

 Unsplash
Kako stare, samo staklo zrcala postaje patinirano na misteriozan način, pojačava njihovu ionako magičnu kvalitetu

Do sada znate da su zrcala više od utilitarnih komada - čine da prostorija izgleda veća i ujedno su i umjetničko djelo, posebno kada implementirate "uradi sam" okvir za zrcalo. Ovi ukrasni komadi prizivaju osobnost u prostor, osobito kada napregnete svoje kreativne mišiće. "Zrcala su bila omiljeni element dizajna kroz povijest s dobrim razlogom", kaže Noel Gatts iz Beam & Blooma u New Yorku. "Pružaju dojam raskoši i privlače pažnju i slike svojih promatrača. Njihovi okviri mogu biti ukrašeni ili suzdržani s beskonačnim izborom završnih obrada kako bi odgovarali prostoru. Kako stare, samo staklo zrcala postaje patinirano na misteriozan način, pojačava njihovu ionako magičnu kvalitetu."

Uredite sami okvir za zrcala kako biste izrazili svoju osobnost u uređenju doma. Ovih šest projekata privlači niz skupova vještina i sigurno će dodati malo zanimljivosti svakom prostoru – prenosi Architectural Digest.

Dodajte starinski štih

Blogerica iz Vancouvera Jamie Lundstrom iz So Much Better With Age oduvijek je bila sklona korištenju zrcala starinskog izgleda kao dekoracije. "Kad stara antikna zrcala izgube svoj sjaj, izgledaju kao umjetničko djelo", kaže ona. Međutim, budući da može biti teško nabaviti takve vrste komada, Lundstrom je uzela stvari u svoje ruke i uspjela lažirati starinski izgled u samo nekoliko koraka. Ona savjetuje da koristite sredstvo za uklanjanje boje kako biste skinuli obojenu podlogu sa zrcala, a zatim ćete morati ukloniti i dio reflektirajućeg materijala. "Zrcalo je u osnovi samo staklo, reflektirajući materijal i obojena stražnja strana", objašnjava Lundstrom. "Možete stvoriti mnogo jedinstvenih uzoraka na staklu uklanjanjem malo ili puno reflektirajućeg materijala." Kako biste promijenili reflektirajuću površinu, trebat će vam solna kiselina - svakako koristite zaštitne kemijske rukavice i zaštitu za oči, savjetuje Lundstrom. "Dodavanje solne kiseline u bočicu s raspršivačem i prskanje stražnje strane stakla daje više prirodnog učinka", objašnjava ona.

Nakon što ste uklonili željenu količinu reflektirajućeg materijala, ostavite površinu da se osuši. Zatim premažite stražnju stranu staklenog dijela bojom. "Volim ga bojati zlatnom bojom tako da možete vidjeti dio zlata kako dolazi kroz zrcalo", kaže Lundstrom.

Napravite galerijski zid od zrcala

Ako želite isprobati novi izgled uvijek popularnog galerijskog zida, razmislite o zamjeni umjetničkih djela zrcalima, što je dizajnerica iz Los Angelesa Breegan Jane napravila u blagovaonici u suvremenom stilu. "Željela sam da ovaj prostor ima raskoš bez napora, a već sam dugo obožavateljica zlatne metalik boje", kaže ona o ovom projektu. "Tamniji tonovi poput duboke crne ili tamnoplave stvarno pomažu da zlato iskoči na luksuzan način, a to je upravo ono što sam željela učiniti ovdje." Zrcala u ovom prostoru su starinski komadi koje je Jane skupljala tijekom vremena i dodaju vintage dodir ovom inače modernom prostoru. "Kada je vaš cilj mješavina različitih stilova koji na ovaj način funkcioniraju zajedno, njihovo okupljanje gotovo postaje vlastiti dizajnerski projekt", kaže Jane o procesu kuriranja kolekcije ogledala.

Napravite paper-mache zrcalo

Hopie Stockman, osnivačica tvrtke Block Shop Textiles, bila je nadahnuta da stvori zrcalo od paper - machea nakon što se mučila pronaći okruglo ogledalo s izrezbarenim rubovima koje joj se sviđa. Za projekt joj je bilo potrebno samo kružno zrcalo i pribor za paper-mache. Paper-mache je niskorizična, jeftina aktivnost, "zbog čega su ulozi nevjerojatno mali." Na kraju krajeva, Stockman objašnjava: "Možete dodavati i oduzimati sve dok vam konačni oblik ne bude prekrasan." Nakon što je odabrala željeni oblik, Stockman je obojila zrcalo u običnu bijelu boju i poprskala ga zaštitnim slojem.

Naslikajte mural oko zrcala

U svojoj kupaonici, Stockman je odlučila okružiti ogledalo živopisnim muralom. "Svijet dizajna trenutačno prihvaća biljni svijet, što me raduje jer je to moja prirodna sklonost", objašnjava ona. Nastojeći replicirati efekt "sobe kao umjetnosti" u svom vlastitom prostoru, Stockman je naslikala mural s njezinim omiljenim nijansama, crpeći inspiraciju iz mogulskih slika koje prekrivaju zidove u Jaipuru u Indiji, kao i klasičnih Audubonovih otisaka ptica. "Ima nešto izuzetno oslobađajuće u tome da zasučete rukave i slikate ravno na zidu", kaže ona. "Zadovoljava iskonski impuls iz djetinjstva da svoje zidove tretirate kao prazna platna."

Oživite zrcalo bojom

Kreativka Mallory Fletchall iz Reserve Homea bila je presretna kada je konačno pronašla antikno zrcalo koje bi savršeno pristajalo između prozora dnevne sobe u njezinom stanu u Brooklynu. Međutim, nije bila baš oduševljena činjenicom da je u nekom trenutku bilo obojano u bijelo. "Primijetila sam da dio originalne pozlate probija na nekoliko mjesta, pa smo krenuli otkriti što je više moguće", kaže ona. Koristeći kombinaciju tri boje, Fletchall je uspjela vratiti zrcalu zlatnu slavu. "Čim smo to učinili, zrcalo je izgledalo kao originalni komad koji je došao uz stan", dodaje ona.

Usavršite kalupom od smole

Blogerica iz St. Louisa Arin Jura dodala je veliki šarm običnom zrcalu, dokazujući da se čak i najosnovniji komadi mogu transformirati u elegantne ukrasne predmete. Prvi korak bio je uokvirivanje zrcala. Jura je montirala zrcalo bez okvira na staro drvo radi stabilnosti. Dodala je i okove na stražnju stranu, a zatim izrezala još jedan komad drveta u oblik luka, koji je pričvrstila na vrh zrcala. "Pobrinuli smo se ostaviti dodatni prostor iznad zrcala na drvu kako bismo mogli dodati ukrasne elemente na vrh, a to je bio jeftin način za povećanje visine", kaže ona. Jura je zatim upotrijebila ukrase za izradu okvira za zrcalo, dodala dva ukrašena komada na vrh i stvorila dodatne male, otmjene komade koristeći smolaste kalupe, koje je zatim pričvrstila vrućim ljepilom. Jura predlaže da zrcalo obojite u zlatnu boju, ali da ga zatim dovršite bojom za starinski izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:37