Korisni savjeti

Često zaboravljen, ali važan dio vašeg doma: Kako odabrati i prilagoditi sobna vrata svakom prostoru

 FOLLOWTHEFLOW//GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zašto više pozornosti posvećujemo odabiru ulaznih vrata, a ona sobna zaboravljamo?

S obzirom na to da sobna vrata imaju veliku važnost u funkcionalnosti doma, uštedi energije, ali i dekorativnom segmentu, nikako ne bi trebala ostati u drugom planu. Pitanja prije kupovine i odabira sobnih vrata su brojna, a u nastavku saznajte na što posebno trebate obratiti pozornost?

image
VIEW PICTURES/LIVING4MEDIA

Prije izmjene sobnih vrata potrebno je proučiti prostor ugradnje, kako bi mogli procijeniti trebate li dodatne radove nakon ugradnje novih vrata. Prekidači ili štekeri montirani preblizu okvira vrata, elementi su koje će trebati premještati ili nadomještati. Kod izmjene vrata u kupaonicama ili zidovima koji su obloženi pločicama uzmite u obzir debljinu novih pločica s prihvatnim materijalom, kako bi okvir pravilno sjeo na plohu.

image
TABITAZN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Smjer otvaranja vrata

Smjer otvaranja vrata potrebno je birati po načinu kretanja kroz prostoriju. Vrata se uvijek otvaraju prema unutrašnjosti prostora, a smjer je najbolje odrediti u skladu s namještajem koji se nalazi u prostoru ili eventualno prozorom.

Odaberite smjer otvaranja na zid koji je kraći, prema ormarima ili prema plohi na kojoj ne planirate ništa posebno odlagati. Vrata otvaramo u pravilu uvijek na 180 stupnjeva, premda je ponekad dobro da imamo i veći kut otvaranja, primjerice želimo li unositi mašinu za rublje ili sličan element u prostor nakon ugradnje elementa. Kako bi to omogućili, udaljenost zida od štoka na kojem su vrata montirana mora biti veća od 20 cm.

image
FOLLOWTHEFLOW//GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Trendovi boja za sobna vrata

Najtraženija sobna vrata su ona bijele, glatke matirane površine koja se lako čisti i održava. Završna obrada elementa plohe vrata mora biti od kontinuirano prešanog materijala bez spojeva i lijepljenja na rubovima, jer se korištenjem kroz duži period vremena u tim utorima zadržava prašina od čišćenja i postoji mogućnost odljepljivanja završne plohe vrata.

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA

Izolacija od buke i očuvanje topline u prostoru

Zvučna izolacija sobnih vrata iznimno je bitna kod prostora u stambenim zgradama, koji su često manjih kvadratura i objedinjuju velik broj prostorija različitih namjena. Vrlo nam je važno da imamo potpuni mir u kupaonici ili u dnevnom boravku dok se djeca igraju u sobama. Zato birajte kvalitetnu ispunu vrata, kao na primjer ivericu prožetu cjevastim otvorima. Ovakva ispuna najbolji je omjer cijene i kvalitete, jedna stepenica ispod vrata od pune iverice čija se cijena može popeti vrlo visoko, a opet savršeno kompaktna za maksimalnu izolaciju buke u prostoru. Toplinska izolacija je manje važna u kućama i stanovima, ali opet, cjevasta iverica će dati fantastične vrijednosti radi svoje čvrsto nabijene unutrašnjosti.

image
/SHUTTERSTOCK

Za prostore koji su jako vlažni, ili zadržavaju vlagu preporučljivo je birati vrata posebne klima klase, koja će ostati postojana i uslijed većih udjela vlage u zraku. Takva vrata najbolje je birati za prostore koji razgraničavaju negrijanu i grijanu unutrašnjost, dakle veliku temperaturnu razliku poput spremišta ili podruma u kućama, vinskih podruma i slično, a izvedena su s posebnim metalnim uloškom koji sprječava deformaciju vratne plohe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:29