ODRŽIVOST PRIJE SVEGA

U potpunosti održiva montažna drvena kuća s pogledom na more

Je li ovo budućnost turističkih smještaja?

U posljednje vrijeme sve se više priča o glampingu, o održivom dizajnu, prefabriciranim kućama i niskoenergetskim objektima. Ovakvi su objekti sve traženiji zbog toga što su dugoročno isplativi i u potpunosti u skladu s prirodom te ekološki prihvatljivii. Osim što koriste obnovljive izvore energije i izgrađeni su od prirodnih materijala, ovi mali objekti mogu se i premještati. Jedan takav objekt nedavno je predstavila i tvrtka Neste čija su specijalnost obnovljivi izvori energije.

Boravak u ovoj kabini je ekološki prihvatljiva alternativa tradicionalnom kampiranju. Krov čine dva velika solarna panela koja se nalaze s obje strane, a pećnica radi na obnovljivo gorivo (biodizel). Sukladno tome, emisija štetnih plinova je smanjena na samu nulu, nema je.

Unutra imate sve potrebno za odmor. Osim predivnog pogleda na more, tu su dva kreveta i mala kuhinja.

Prilikom izrade korišteni su samo ekološki prihvatljivi materijali. Tako se radilo sa skandinavskim drvom, a od materijala korišteni su još i bambus, laneno platno i juta. Čak su i vrećice koje su gostima na raspolaganju napravljene od recikliranog viška materijala iz tekstilne industrije.

Kabina je visoka oko 4 metra i veličine je 9 kvadratnih metara. Njezin dizajn potpisuje finski arhitekt Robin Flack. Trenutno se nalazi na otočiću pokraj Helsinkija, može se unajmiti putem AirBnb platforme, a noćenje košta oko 220 kuna.

Foto: Robin Falck / Neste

Izvor: designboom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:02