FESTIVAL

Poznata rapska plaža ponovno postaje umjetnička kulisa za skulpture od pijeska

 PETAR LUPIC, TZ Općine Lopar
Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije akademski je slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umjetnička voditeljica festivala akademska kiparica Paula Banić

Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu ove godine ugostit će dvanaesti po redu Festival skulptura u pijesku. Poznati festival održat će se od 27. do 30. lipnja, a okupit će brojne domaće i svjetske umjetnike koji će ove godine izrađivati umjetničke kreacije na temu morskih čudovišta. Festival skulptura u pijesku zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Lopar i Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba. Za sve zainteresirane posjetitelje i ljubitelje umjetnosti u pijesku ulaz je besplatan.

image
TZ Općine Lopar

Programski dio festivala sadrži dva dijela: natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju pješčane skulpture. Za izradu skulptura hrvatski i inozemni umjetnici koriste jedino pijesak i vodu, što cijelu ovu manifestaciju čini još impresivnijom. Po završetku Festivala pijesak s loparske Rajske plaže vraća se u početno stanje, a skulpture ostaju zabilježene na fotografijama kao trajna uspomena na ovo jedinstveno događanje na otoku Rabu.

image
TZ Općine Lopar

Otok Rab idealna je destinacija za održavanje ovog popularnog festivala, zbog toga što se na njemu nalazi čak 30 pješčanih plaža. Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije, koja se tradicionalno održava od 2012. godine, akademski je slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umjetnička voditeljica festivala akademska kiparica Paula Banić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:41