NEVJEROJATNA PRIRODA

Pogledajte što stabla rade kada šumu zahvati požar! Znanstvenici ostali u šoku

 /SHUTTERSTOCK

Štetne čestice i plinovi u dimu požara podjednako su štetni za drveće kao i za ljude i životinje. I dok možemo ostati u kući ili nositi maske kako bismo se zaštitili, drveće također ima pametan sustav da izdrži posljedice šumskih požara. Studija koju su proveli MJ Riches i Delphine Farmer sa Sveučilišta Colorado State pokazala je da drveće "zadržava dah" kako bi izbjeglo štetu od dima, prenosi My Modern Met.

Riches i Farmer objašnjavaju da biljke imaju stomate, odnosno pore na površini lišća. Iako su te pore ekvivalentne ljudskim ustima, umjesto da udišu kisik i izdišu ugljični dioksid kao mi, one rade suprotno - udišu ugljični dioksid i izdišu kisik. Ali za razliku od ljudi, lišće udiše i izdiše atmosferske plinove u isto vrijeme.

Dok su znanstvenici prvotno namjeravali proučiti kako biljke ispuštaju kemikalije koje stvaraju prepoznatljiv miris šume, poznate kao hlapljivi organski spojevi, gusti dim se provukao kroz teren na kojem su radili u Coloradu. Nakon prvog jutra s jakim dimom, izmjerili su fotosintezu na razini lišća borova Ponderosa, ali su bili šokirani kada su otkrili da su pore stabla potpuno zatvorene.

image
ANNA KUCHEROVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/ANNA KUCHEROVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Također smo izmjerili emisije uobičajenih hlapljivih organskih spojeva iz lišća i pronašli vrlo niska očitanja", pišu autori studije za The Conversation. "To je značilo da lišće nije ‘disalo‘ - nije udisalo ugljični dioksid koji im je potreban za rast i nije izdisalo kemikalije koje obično ispušta."

Nakon što su primijetili ovaj neočekivani fenomen, Riches i Farmer pokušali su vratiti list na normalan ritam. Da bi to učinili, promijenili su temperaturu i vlažnost, pročišćavajući mu "dišne ​​puteve". Time se list odjednom poboljšao, ponovno pokrenuo fotosintezu i počeo emitirati hlapljive organske spojeve.

Iako je ovo otkriće bilo potpuno slučajno, otkrića Richesa i Farmera mogu pomoći znanstvenicima i ekolozima da bolje razumiju i pomognu prirodi u suočavanju sa sve intenzivnijim sezonama požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2024 11:24