Začinsko bilje možete uspješno uzgajati u teglama, sandučićima ili nekim drugim posudama na balkonu ili terasi te tako tijekom cijel godine imati svježe aromatično začinsko bilje zadohvat ruke. Mislimo da nije ni potrebno spominjati dobrobiti začinskog bilja. Osim što su rado viđen dodatak gotovo svakom jelu, začini su također vrlo zdravi. Kako bi vam uvijek bile pri ruci, ove začinske biljke možete držati na sunčanoj strani svoga balkona ili terase.
Poznato je da je biljkama za uspješan rast potrebno osigurati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti. Pa će tako na svijetlom mjestu na balkonu ili terasi najbolje uspijevati peršin, bosiljak, ružmarin, korijander, kopar, kadulja, origano, mažuran, majčina dušica, timijan i estragon. Terasa, prozor ili balkon na kojem planirate uzgoj začinskog bilja trebao bi biti okrenut prema jugu ili, eventualno, prema jugozapadu.
S druge strane, postoje i oni začini koji nužno ne ovise o pretjeranoj sunčevoj svjetlosti. Njima nije toliko važno sunce. Začini koje je moguće uspješno uzgojiti u laganoj polusjeni jesu vlasac, matičnjak ili melisa, metvica, angelika i ruta.
U jedan standardni balkonski sanduk ili teglicu najbolje je posaditi najviše tri vrste začinskog bilja, ostavljajući pritom određeni razmak između biljaka. Ako imate uzak balkon, isto tako možete kombinirati dva začina koja rastu uspravno s jednim puzajućim.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....