Stvarno djeluje

Terapija za cvijeće od koje će rasti kao ludo, a spravlja se od samo dva sastojka

 MRKIT99/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Tablete Apirin mogu se koristiti za uzgoj zdravih i produktivnih biljaka i stvarno djeluju

Evo nekih od načina korištenja Aspirina u vrtu!

1. Povećava rast i produktivnost biljaka

Na Sveučilištu Rhode Island, vrtlari su napravili otopinu koja je sadržavala 4 smrvljene tablete aspirina i 4 litre vode, a zatim su otopinom prskali svoje povrtnjake svaka tri tjedna tijekom vegetacijske sezone. Na kraju sezone otkrili su da su tretirane biljke rasle brže i bile plodnije od skupine koja nije tretirana.

Zaključili su da Aspirin dovodi do povećanja sadržaja vitamina C i većeg rasta biljaka.

Znanost koja stoji iza ove tvrdnje

Aspirin sadrži aktivni sastojak poznat kao salicilna kiselina. Dobiva se iz kore vrbe. Ova kiselina jača imunološki sustav biljaka (Biljke je stvaraju prirodno, ali u manjim količinama), posebno onih iz obitelji velebilja (rajčica, krumpir, patlidžana, paprika, physalis, duhan...). Biljke podvrgnute Aspirinu jačaju imunitet, što im pomaže u borbi protiv štetočina i napada mikroba te sprječava nastanak gljivica što dovodi do ubrzanog rasta biljaka.

Posjetite New Scientist kako biste saznali više.

image
MARYVIOLET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Pomaže biljkama u borbi protiv gljivičnih bolesti

Verticillium i Fusarium wilt uobičajene su gljivične bolesti koje su široko rasprostranjene u tlu i mogu uništiti cijeli usjev u roku od nekoliko dana. Srećom, prema nedavnoj studiji američkog Ministarstva poljoprivrede, korištenje Aspirina u spreju može značajno smanjiti širenje gljivica na biljci. Također je od pomoći kod gljivične bolesti plamenjače.

Posjetite DailyMail kako biste saznali kako Aspirin pomaže rajčicama!

Znanost koja stoji iza ove tvrdnje

Čini se da biljke prirodno proizvode male količine salicilne kiseline, posebno kada su pod stresom. Salicilna kiselina stvara sustavno stečenu otpornost štiteći biljke od napada mikroba, suše, pa čak i od napada insekata. Budući da je salicilna kiselina aktivni sastojak Aspirina, kada se otopina Aspirina rasprši po biljkama, povećava se količina salicilne kiseline u biljkama, što zauzvrat jača njihov imunološki sustav štiteći sadnice i biljke od bolesti koje se prenose tlom, bakterije, i gljivice.

Vrtlari mogu prskati svoje biljke otopinom tablete Aspirina pomiješanom s destiliranom vodom. Lijek je posebno učinkovit u zaštiti od bolesti iz obitelji noćurka koja uključuje rajčicu i krumpir. Također možete potopiti sjeme u otopinu Aspirina neposredno prije sjetve kako biste poboljšali klijavost.

image
OOYOO/GETTY IMAGES

3. Pomozite rezanim biljkama i cvijeću da duže traju

Pitate li se kako svoje rezano cvijeće dugo vremena zadržati svježim? Moguće je dodavanjem Aspirina u vodu u vazi. Da biste to postigli, zdrobite tabletu aspirina, otopite je u vodi i dodajte otopinu u vazu.

Posjetite Lifehacker da biste saznali više!

Znanost koja stoji iza ove tvrdnje

Prema Judy Jernstedt, profesorici na odjelu za biljke i tlo na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu, salicilna kiselina smanjuje proizvodnju etilena. Uz smanjenu prisutnost etilena, venuće cvjetova je odgođeno, a odrezane biljke mogu trajati duže.

Također, antigljivična svojstva salicilne kiseline koja se otapa u vodi u vazi usporavaju rast plijesni koja, ako uđe u stabljiku cvijeta, može začepiti krvožilno tkivo što dovodi do smrti cvijeta. Za dulje trajanje svježeg cvijeća redovito mijenjajte vodu.

image
SANYASM/GETTY IMAGES

4. Uspješno razmnožite biljke iz reznica

Hormon za ukorjenjivanje pomaže u razmnožavanju biljaka iz reznica i njegova uporaba poboljšava stopu uspjeha. Uzmite šalicu destilirane vode i otopite jednu neobloženu tabletu aspirina, a zatim držite odrezani kraj biljke u ovoj otopini za ukorjenjivanje nekoliko sati prije sadnje. Upalit će!

Znanost koja stoji iza ove tvrdnje

Umjesto kore vrbe, koja sadrži hormone rasta, možete koristiti Aspirin za pripremu vlastite otopine za ukorjenjivanje. Sadrži istu salicilnu kiselinu koja se nalazi u vrbama i djeluje isto.

Kako koristiti Aspirin u vrtu

Trebate biti oprezni kada koristite Aspirin u vrtu jer od previše Aspirina može izgorjeti ili oštetiti biljke. Nepravilna uporaba može dovesti do razvoja smeđih mrlja zbog kojih izgleda kao da imaju spaljeno lišće. Ovaj vodič o tome kako pravilno koristiti Aspirin u vrtu može pomoći u sprječavanju oštećenja biljaka.

image
AGROBACTER/GETTY IMAGES

Pravo doziranje

Prava doza Aspirina ne smije biti veća od jedne tablete na litru vode. Započnite drobljenjem tablete i provjerite je li dobro otopljena prije prskanja. *Vrtlari su primijetili da se Aspirin dobro otapa u destiliranoj vodi!

Kada prskate, učinite to ujutro jer biljke tada najbolje apsorbiraju. Također, prskanje ujutro pomaže u izbjegavanju ozljeđivanja korisnih insekata kao što su pčele i drugi oprašivači, koji su aktivni kasnije, a daje i biljkama priliku da se osuše.

Treba obratiti pozornost i na reakciju biljaka na tretiranje jer nisu sve biljke prikladne za to. Biljke iz obitelji velebilja, poput rajčice, paprike, krumpira i patlidžana, imaju značajne koristi od režima Aspirina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:19