Profesionalni vrtlari otkrivaju

Tajne uzgoja rajčice: savjeti za pet kako da plodovi budu veliki, zdravi i sočni. Isprobajte!

 /SHUTTERSTOCK

Imate povrtnjak ili mali kućni vrt i želite povećati urod rajčice? Evo kako to učiniti u nekoliko jednostavnih koraka.

Uzgoj rajčice prilično je jednostavan i zahtijeva određene mjere opreza. Međutim, vrlo često je teško dopustiti da se sadnice dobro razviju, a postoji i opasnost da budu prerano posađene u zemlju i da se neće pravilno razvijati. Ali evo nepogrešive metode za bogatu berbu rajčice, bilo u vrtu ili u malom kućnom vrtu.

image
/UNSPLASH

Uzgoj rajčice

Rajčice su dobre za uzgoj ne samo u povrtnjaku, već i kod kuće. Uzgoj rajčica kod kuće može biti zabavna i korisna aktivnost i, naravno, rezultirati velikom žetvom svježih organskih rajčica. To je vrlo jednostavna aktivnost koja je također prikladna za zajedničko vježbanje s mališanima. Prvo morate odabrati sortu rajčice. Postoje različite sorte rajčica koje možete birati. Stoga je važno odabrati sortu koja najbolje odgovara vašim potrebama i uvjetima uzgoja. Neke su sorte rajčice prikladnije za uzgoj u kontejnerima, druge su prikladnije za uzgoj u vrtu.

Zatim trebate odabrati spremnik: ako uzgajate rajčice u tegli, važno je odabrati teglu koja je dovoljno velika da omogući dobar rast korijena. Također je poželjno imati drenažne rupe kako bi zemlja mogla ocijediti višak vode. Zatim treba pripremiti tlo koje treba biti dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Za stvaranje plodnog uzgojnog medija može se koristiti mješavina tla za posude i komposta. Nakon što je sve gotovo, možete posaditi sjeme ili sadnice: sjeme rajčice možete posijati u posude ili u gredicu, a sadnice se mogu kupiti u lokalnom rasadniku. Ali kako možete biti sigurni da će sadnice izdržati presađivanje i dati dobru žetvu rajčica?

image
/SHUTTERSTOCK

Evo kako postići obilnu berbu rajčice

Ako se čini da su vaše sadnice rajčice slabe ili sporo rastu, možete im pomoći u rastu tako što ćete izgraditi mali staklenik "uradi sam" i hraniti ga pravim sastojcima. Sljedećim ćete koracima povećati prinos rajčice i učiniti svoje biljke mnogo jačima i otpornijima.

Prvo, ovisno o posudi u kojoj je sadnica, uzmite bocu i prerežite je kako bi se biljka mogla dalje razvijati. Tako ćete stvoriti kupolu koja će služiti kao staklenik i štititi biljku od propuha, održavati vlažnost i osigurati svjetlost.

Tada možete napraviti izvrsno gnojivo za svoje sadnice. Sve što vam treba je suhi kvasac, mlijeko, šećer i voda. Pogledajmo kako se to može učiniti brzo i jednostavno.

image
/DENNIS KLEIN/UNSPLASH

Mješavina za gnojidbu biljaka rajčice

Priprema gnojiva za uzgoj sadnica traje samo nekoliko minuta. Uzmite veliki vrč i ulijte u njega 2 žličice suhog kvasca u prahu i ½ šalice mlijeka. Počnite miješati pa dodajte žlicu šećera. Ponovno sve dobro promiješajte dok otopina ne postane homogena. Na kraju dodajte 1 litru vode i ponovno promiješajte.

Ovom otopinom možete zalijevati sadnice do presađivanja. Svi korišteni sastojci vrlo su učinkoviti za biljke rajčice. Kvasac podupire prirodni rast biljke, mlijeko je odličan dodatak za prevenciju bolesti, dok šećer štiti od mogućih parazita. Na taj ćete način dobiti jače i bujnije presadnice, koje presađivanje neće pogoditi i s vremenom će vam dati obilan urod rajčica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 02:46