Mnoštvo poslova

Što posaditi u ožujku - cvijeće, povrće i usjevi za sadnju ovaj mjesec koje treba obaviti

 CJP/GETTY IMAGES
Proljeće službeno započinje 20. ožujka, ali prije toga treba dosta toga učiniti u vrtu

Sve je bliže proljeće i dok uživate u posljednjim zimskim danima, došlo je vrijeme da obavite sve potrebne vrtlarske radove u ožujku kako biste uživali u novim plodovima koji će izrasti u sljedećim mjesecima. Također, s početkom ožujka, mnogi vrtlari već planiraju što posaditi u vrtu kako bi bio spreman za ljeto. Od sadnje cvijeća do obrezivanja, čišćenja krumpira i sprečavanja štetočina, postoji mnoštvo poslova koje treba obaviti.

image
UNDEFINED UNDEFINED/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

CVIJEĆE

Vrijeme je da obrežete ruže jer započinju novi rast.

Uredite svoje granice. Riješite se korova i osigurajte da proljetni cvjetovi zablistaju u punom cvatu.

Ožujak je također dobro vrijeme za sadnju ruža, grmlja i penjačica.

Obavezno nabavite gnojivo i nahranite grmlje poput rododendrona, azaleja i kamelija. Također je vrijeme za raspršivanje gnojiva preko cvjetnih korita, ruža, grmlja i živica.

image
MUSICPHONE1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

VOĆE I POVRĆE

Prvi korak svake sezone uzgoja povrća je nabava kvalitetnog i klijavog sjemena. Brzina njegovog rasta i razvoja ovisi od više faktora: kvalitete, temperature supstrata i zraka, opskrbljenosti vodom, uvjeta osvjetljenja. Suho sjeme neće krenuti s procesom klijanja. Za početak, potrebno je da usvoji vodu i nabubri. Pod utjecajem vlage omekšava sjemeni omotač i aktiviraju se uvjeti neophodni za klijanje i nicanje. Uspješnost klijanja kod povrća, cvijeća i drugih biljnih vrsta najviše je pod utjecajem sposobnosti usvajanja vode, odnosno, bubrenja i topline.

Provjeriti klijavost postojećeg sjemena

Naklijavanje se može obaviti prije sjetve. Ono ima nekoliko prednosti u odnosu na direktno sijanje. Prije svega može osigurati bolje uvjete koji su potrebni za klijanje, a zatim koristi se samo sjeme koje je proklijalo. Najjednostavniji način naklijavanja je kada se nabubrene sjemenke stave između slojeva papirnatih ubrusa koji se zatim namoče i prekriju folijom.

Ubrusi se mogu staviti na tanjur ili u neku posudu sa poklopcem. Povrće i cvijeće treba biti na toplom mjestu. Dok ne proklija potrebno je redovno pregledati stanje i po potrebi održavati vlažnost papirnatih ubrusa.

Vrtlari koji uzgajaju svoje voće i povrće, mogu započeti sijanje rajčice, slatke paprike, čilije i patlidžan u loncima u zatvorenom prostoru ako je vrijeme malo hladno i kišno na otvorenom.

Sada možete započeti saditi i krumpir.

Počinje sezona jagoda što znači da je vrijeme da se pripremite za sadnju. Posadite jagode u viseću košaru kako biste osigurali da puževi ne mogu doći do njih.

Ako imate staklenik ili osunčane prozore, možete početi uzgajati celer, salatu i peršin koji se kasnije mogu prenijeti i posaditi u vrtu.

Kako temperatura raste, sve dodatne izolacije u vašem stakleniku mogu se ukloniti kako bi dobio više svjetla.

Obavezno prozračite staklenike tijekom toplijeg vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:15