NIKAD BUJNIJE

Ruže će vam cvjetati cijelo ljeto uz ovih 5 jednostavnih savjeta stručnjaka

 /SHUTTERSTOCK

Raskošne ruže u cvatu su zvijezde ljeta u svakom vrtu. Kako bi ga produžili što dulje, donosimo pet jednostavnih savjeta profesionalnog vrtlara. Uz minimalan trud, kraljice cvijeća cvjetat će cijelo ljeto.

1. Prihrana

Ruže vole prihranu. Potrebna im je stalna opskrba hranjivim tvarima kako bi napredovale. Jedno od odličnih prirodnih sredstava za prihranu ruža su kore banane, jer su bogate kalijem koji potiče cvjetanje. Samo ih narežite na komadiće i zakopajte oko podnožja grmova ruža.

2. Suzbijte štetočine

Ruže su osjetljive na štetnike poput lisnih uši i grinja, koji itekako mogu umanjiti njihovu ljepotu. Brzo i jednostavno rješenje je umiješati nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa u bocu s raspršivačem napunjenu vodom. Poprskajte ovu mješavinu izravno na zahvaćena područja jednom tjedno kako biste spriječili štetnike u njihovom naumu. Prema riječima stručnjaka, to je "nježna, ali učinkovita" metoda koja neće naštetiti biljci.

3. Redovito orezujte

Rezidba je nužna kako bi vaše ruže bile zdrave i snažne. Vrtnim škarama odrežite suhe i bolesne drvenaste dijelove, kako i suhe glavice cvjetova. To potiče novi rast i produljuje sezonu cvatnje.

4. Malčiranje

Malčiranje pomaže u zadržavanju vlage u tlu i suzbijanju korova, a za to se mogu koristiti stare novine. Položite nekoliko slojeva oko ruža, a zatim ih prekrijte malo malča poput kore ili komposta.

5. Korisite epsom sol

Epsom sol je fantastično, često zanemareno sredstvo za njegu ruža, jer stvara magnezij neophodan za fotosintezu i cjelokupno zdravlje biljaka. Otopite žlicu Epsom soli u tri litre vode i svaki mjesec prskajte svoje ruže. To će poboljšati njihovu boju i vitalnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 11:40