prednosti i mane

Pepeo može biti izvor hranjivih tvari za vaše biljke, ali budite oprezni

 Niklas Tidbury/Unsplash
Većina pepela nastalog od drva sadrži dobar postotak, oko 25 posto, kalcijevog karbonata

Vrijeme je boravka vani i učestalog roštiljanja i zapravo ne bi bilo loše imati praktičnu uporabu pepela koji ostane nakon što druženja završe. Ako već niste znali, pepeo se često koristi kao dopuna tla u vrtovima. Posljednjih godina vrtlari su se našli malo zbunjeni po pitanju sigurnosti i vrijednosti korištenja pepela za potrebe tla. Je li sigurno koristiti pepeo u vrtu?

image
Niklas Tidbury/Unsplash

Kao i na većinu vrtlarskih pitanja, odgovor je "Ovisi". Morate znati malo i o svom tlu i o samom pepelu.

Prednosti korištenja

Pepeo nastao od drva može biti dobar izvor kalija. U manjem stupnju daje i malo fosfora, malo aluminija, magnezija i natrija te nekoliko mikrohranjivih tvari, poput bakra, molibdena, sumpora i cinka. Količina hranjivih sastojaka u pepelu nije osobito velika, a to ovisi o vrsti izgorjelog drveta. Ali ako u vašem tlu nedostaje kalija, pepeo može biti dobar dodatak.

Prednosti za pH tla

Većina pepela nastalog od drva sadrži dobar postotak, oko 25 posto, kalcijevog karbonata. Ako je vaše tlo vrlo kiselo (5,5 ili niže), dodavanje pepela može povećati pH tla.

S druge strane, ako je vaše tlo neutralno ili alkalno, za početak bi dodavanje pepela moglo povisiti pH dovoljno visok da ometa sposobnost biljke da unosi hranjive sastojke. Također treba izbjegavati pepeo oko biljaka koje vole kiseline poput rododendrona i borovnica.

image
Volodymyr Hryshchenko/Unsplash

Negativni efekti u vrtu

Nažalost, pepeo također može biti izvor teških metala poput kadmija, kroma ili olova, što ne morate imati nužno u svom vrtu. Međutim, većina studija nije pokazala da biljke ne unose teške metale u mjerljivim količinama ako je pH tla iznad 6,0,. A budući da pepeo podiže pH tla, prisutnost teških metala ne bi trebala predstavljati problem. Ako redovito imate izvor pepela i zabrinuti ste zbog njegove duže upotrebe u vašem vrtu, razmislite o testiranju u laboratoriju.

Zaključak je da će mala količina pepela dodati neke hranjive sastojke i biti korisna za većinu tla. Treba izbjegavati velike količine.

image
Edward Kucherenko/Unsplash

Savjet

Nikad ne koristite pepeo u vrtu, posebno oko jestivih biljaka, ako je na drvetu korišteno gorivo ili sredstvo za zaštitu drveta.

Prednosti

Puževe odbija pepeo, a ako dođu u kontakt s njim, djeluje na njih poput soli i isušuje njihova tijela.

Pepeo se također može koristiti za uklanjanje lisnih uši. Poprašite pepelom zaražene biljke, prekrivajući lisne uši. Nakon što je pepeo uklonio nametnika slobodno operite biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:40