DRVO SMRTI

Ovo je najotrovnije stablo na svijetu. Ne smije mu se ni približiti kad pada kiša, a varljivi plod sliči na jabuku

 /SHUTTERSTOCK

Radiologica Nicola Strickland otišla je na odmor na karipsko otok Tobago, tropski raj bogat idiličnim pješčanim plažama. Prvog jutra svog boravka tamo, tražila je školjke i koralje u bijelom pijesku, ali, ubrzo se njen odmor pretvorio u pakao. Šetajući među kokosima i mangom na plaži, Stricklandova i njen prijatelj naišli su na mirisno zeleno voće slično divljim jabukama.

Oboje su nepromišljeno odlučili da pojesti voće. Poslije kratkog trenutka uživanja u slatkom ukusu, grla su im počela gorjeti od ljutine, a uskoro su jedva mogli i gutati.

Voće o kojem je riječ pripadalo je drvetu Hippomane mancinella, koje se ponekad naziva i "jabuka s plaže" ili "otrovna guava". Raste u tropskim predjelima na jugu Sjeverne Amerike, kao i u Centralnoj Americi, Karibima i sjevernim djelovima Južne Amerike, piše Science Alert.

Biljku na španjolskom zovu "arbol de la muerte", što doslovno znači "drvo smrti". Prema Guinnessovoj listi rekorda, drvo Mancinella zapravo je najopasnije drvo na svijetu.

Jak otrov izaziva teške opekline

Kako je objasnio Florida Institute of Food and Agricultural Sciences svi djelovi ove biljke su ekstremno otrovni, a "interakcija s bilo kojim djelom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni".

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organskosvojestvo forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazvati teške opekline.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim križevima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u nevjerovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci.

Ako već tako negativno djeluju, zbog čega ih jednostavno nisu posjekli, pitate se?

Mancinella drvo veoma je važno u lokalnim ekosistemima u kojima žive i smatra se jednim od glavnih u liniji obrane od erozije na plažama centralne Amerike.

Do danas je zabilježeno niz povreda očiju, privremenog sljepila, opeklina uslijed udisanja nekog dijela biljka, kao i smrtnih slučajeva.

Karipski stolari, međutim, koriste ovo drvo već vjekovima jer su uspjeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.

Nicola Strickland i njen prijatelj, srećom, nisu nastradali nakon što su probali plod ovog drveta jer su zagrizli veoma male komade, a ona je 2000. godine u magazinu The British Medical Journal objavila studiju u kojoj je detaljno objasnila sve simptome koje je osjetila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:01