Veliko ne-ne za hortenzije

Ove biljke treba držati dalje od hortenzija jer uzrokuju sigurno umiranje biljke. Ozbiljna su prijetnja

 GAM1983/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO,, SANDSUN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Hortenzije mogu uspijevati uz mnogo različitih biljaka, ali postoje biljke koje mogu "negativno" utjecati na njihov rast

Postoji mnogo biljaka koje se dobro slažu s hortenzijama, od trajnica i grmlja do jednogodišnjih biljaka. Neke od njih su: hosta, gardenija, paprat, božikovina, tisa, azaleja i šimšir. Međutim, postoje i biljke koje uopće ne koegzistiraju s hortenzijama, ili usporavaju rast hortenzija ili ih ubijaju.

U nastavku doznajte koje biljke nikako ne biste smjeli uzgajati blizu hortenzija.

Hortenzije su prekrasne i vrlo popularne vrtne biljke koje, ako se pravilno njeguju, mogu biti izniman prizor sa svojim cvjetnim kuglama. Međutim, ako ste primijetili da su vaše hortenzije oslabile, ne cvjetaju ili venu čak i u odgovarajućim uvjetima uzgoja, problem bi mogao biti u susjednim biljkama u vašem vrtu.

image
MTREASURE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Drveće

Ne savjetuje se sadnja hortenzija na mjestima gdje nemaju sunčevu svjetlost, stoga su visoka stabla veliki ne-ne za ovo cvijeće.

Visoka i velika stabla poput hrasta, javora ili breze mogu stvoriti previše hlada za hortenzije, što im otežava cvjetanje.

Hortenzije vole jaku, ali difuznu sunčevu svjetlost, a previše sjene može uzrokovati zastoj u rastu. Ako nema dovoljno svjetla, biljka neće cvjetati ili će joj cvatovi biti mali i slabi. Također, velika stabla i hortenzije natječu se za hranjive tvari u tlu. To može dovesti do nedostatka hranjivih tvari, što će također negativno utjecati na razvoj hortenzija.

image
PROFESSOR25/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Biljke koje ispuštaju juglon

Neke biljke proizvode tvari koje inhibiraju ili suzbijaju razvoj drugih biljnih vrsta – to se naziva alelopatija.

Orasi su posebna prijetnja hortenzijama jer mogu otpustiti otrovni spoj koji se zove juglon u tlo. Juglon negativno utječe na razvoj hortenzija i drugih biljaka, uzrokujući da im lišće požuti, mladice venu i suše se, a biljka uvene. U tlu se nakuplja u zoni korijena. Ako imate stabla oraha na svom posjedu, sadite hortenzije što dalje od njih.

image
OLGA BUNGOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Lavanda

Lavanda koju mnogi vole, još je jedna biljka koja nije prikladan susjed hortenzijama. Iako mogu lijepo izgledati zajedno, imaju suprotne zahtjeve za uzgojem, a sadnja jedne pored druge može prouzročiti probleme objema biljkama pa ih nikada ne treba saditi blizu. Lavanda voli suho, dobro drenirano i ne pretjerano hranjivo tlo, dok hortenzije trebaju vlažno, plodno i blago kiselo tlo. Ako posadite ovo dvoje jedno pored drugog, možda ćete imati poteškoća u pružanju optimalnih uvjeta za rast za oboje. Mokro tlo, koje je neophodno za hortenzije, može uzrokovati truljenje korijenskog sustava lavande, jer ne podnosi višak vlage.

S druge strane, suho i siromašno tlo koje se preferira za lavandu može uzrokovati klorozu i sušenje listova hortenzije jer neće dobiti dovoljno vlage i hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj.

image
GAM1983/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Biljke koje vole sunce

Kako hortenzije preferiraju mjesta s jakim, ali raspršenim svjetlom, dugotrajno izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati da lišće požuti, posmeđi i osuši se, što kasnije može uzrokovati i uvenuće biljaka.

Biljke koje vole sunce poput ruža, astera i geranija "nepoželjni susjedi" za hortenzije zbog različitih svjetlosnih uvjeta potrebnih za njihov rast. Još jedna biljka koju vrijedi izdvojiti je suncokret, koji ne samo da treba puno direktnog sunca, već uzima i sve hranjive tvari iz tla, iscrpljujući ga. To dovodi do usporavanja rasta obližnjih biljaka, što može uključivati hortenzije. Umjesto toga, hortenzije je najbolje saditi u društvu drugih biljaka koje vole raspršenu sunčevu svjetlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:28