magično gnojivo

Orhideja će procvjetati kao nikada do sada: Dovoljna je samo žličica ovog čudesnog praha jednom mjesečno

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prirodna gnojiva i hrana za biljke su neophodni ako želite da vaša orhideja izgleda bogato, bujno i zdravo. Orhideje se smatraju biljkama kompliciranim za njegu, ali od samo jedne namirnice možete napraviti gnojivo koje će potaknuti orhideje da bujno cvjetaju i imaju zdrav korijen. Riječ je o prihrani od riže, ali ne o običnoj rižinoj vodi, već o praktičnijoj metodi.

U tavu uspite tri žlice riže i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Pecite oko 3 minute, da riža promijeni boju. Ostavite rižu da se ohladi, zatim je sipajte u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dobiveni prah stavite u teglicu i uzimajte po potrebi. Poklopite teglu i ovu prirodnu hranjivu tvar za orhideje možete koristiti mjesecima.

Puna je fosfora, kalija, dušika i natrija te vitamina B i E, a iskoristit ćete je tako da žličicu rižinog praha prelijete s 400 ml prokuhane vode. Promiješajte žlicom i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, dobivenu tekućinu žlicom postepeno ulijevajte u orhideje, u količini kojom ih uvijek zalijevate. Idealno je ovaj postupak raditi jednom mjesečno, ali nemojte izostaviti klasičan način zalijevanja, prenosi Krstarica.

Rižin prah možete koristiti i tako da ga pomiješate u malo hladne vode, a potom pričekate nekoliko sati da odstoji kako bi riža pustila svoje hranjive tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:31