VRTLARENJE TIJEKOM ZIME

Napravite sami prozorsku gredicu i posadite u nju omiljene biljke i začine!

 DARKO TOMAS/CROPIX

Ako nemate vrt ili barem balkon, to nije prepreka za uzgoj bilja. Donosimo jedan vrlo jednostavan način kako napraviti malu prozorsku "gredicu" u kojoj možete uzgojiti začine, povrće ili cvijeće. Postoje više ili manje "uradi sam" varijante, a za ovu priliku odlučili smo se za jednu srednju varijantu koja se sastoji od klasične plastične posude dimenzija 50 x 17 x 15 cm i drvenog okvira. Posudu možete kupiti u bilo kojoj trgovini ili je vjerojatno već imate doma. Drveni okvir služi kao vanjski ukras, a može biti napravljen od bilo kakvog tipa starih ili novih dasaka. Dno okvira je predviđeno kao otvoreno kako bi se lakše mogao mijenjati podložak. U ovakav okvir možete smjestiti i nekoliko manjih teglica te tako dobiti dojam šarene kompaktne gredice.

Potrebni materijal: posuda za sadnju (tegla) s podloškom, jelove daske, čekić, pila, metar ili kutnik (nije nužan, ali olakšava mjerenje), olovka, čavlići dužine 3 ili 4 cm. Daske su izblanjane ili izbrušene do debljine od oko 1,5 cm. Posuda je dimenzija 17 x 49 cm i 15 cm visine i u njoj je posijano začinsko i lisnato bilje.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Korak 1: Razmjerite daske na točne mjere. Vodite se računicom da unutarnje dimenzije gredice moraju biti za 1 cm više od dužine ili širine posude. Dakle, unutarnja dužina dvije daske je 50 cm, uz dvije bočne daske od 18 cm. Možete piliti pod kutom od 45 stupnjeva ili ravnim rezom, a o tome ovisi i koliko dodatnih centimetara dodajete. U slučaju ravnog reza na duže strane dodajte 3 cm zbog debljine bočnih dasaka. U slučaju kuta od 45 stupnjeva računajte da režete od unutarnje mjere prema van i tako spajate daske.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Korak 2: Ručnom ili električnom pilom izrežite daske na potrebne mjere. Ako želite ljepši spoj kutova, pilite pod kutom od 45 stupnjeva, iako ovaj način zahtijeva precizniji alat. Jednostavnija varijanta je ravan rez. Za ovu prigodu daska je piljena pod kutom od 45 stupnjeva vertikalno ručnom pilom.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Korak 3: Izrezane daske zabijte čavlićima, a za svaki slučaj spojeve možete ojačati i ljepilom za drvo. Dovoljna su tri čavlića po spoju. Možete koristiti i vijke za drvo. Spajajte dužu stranu prema kraćoj. Kao pomoć za prave kutove možete koristiti i kutnik.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Korak 4: U završenu gredicu položite prvo podložak, a zatim i posudu s posijanim ili posađenim biljem. Ako je sve dobro napravljeno, posuda bi trebala biti tek neznatno uža od "gredice". Smjestite je na odgovarajuću lokaciju i gledajte biljke kako rastu!

image
DARKO TOMAS/CROPIX
image
DARKO TOMAS/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:01