Vrtlarski radovi

Koje se povrtnice siju zimi u zatvorenom, a koje u otvorenom, i što s orezanim granama voćaka?

 EPIXIMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Proljeće nam već pomalo "kuca na vrata", a svjedočimo i izlasku prvih visibaba i jaglaca

Iako se još tako ne čini, posebice zbog temperatura koje se posljednjih dana spuštaju ispod ništice. Veljača je posljednji zimski mjesec, a karakteriziraju je značajne temperaturne razlike i nestabilno vrijeme: tijekom dana sunce može jače zagrijati, noći su hladne, a uvijek postoji mogućnost za mrazom, jakim vjetrom, snijegom... Stoga se u vrtovima i po okućnicama ne mogu planirati neki značajniji radovi, no vrtlari se već sad intenzivno počinju pripremati za nadolazeću vrtnu sezonu.

Vrtlarstvo u veljači uključuje pripremu tla i gredica u povrtnjaku. Želite li početi s malo ranijom sjetvom, pokrijte tlo agrotekstilom ili napravite tunele. Salata, mrkva, rotkvica i grašak tako će dospjeti za sjetvu znatno ranije nego na otvorenim gredicama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

UZGOJ KRUMPIRA

Dobro je vrijeme i za malčiranje povrtnih gredica odstajalim stajskim gnojem ili zrelim kompostom, ali i malčiranje višegodišnjeg povrća, poput šparoga, artičoka i rabarbara. Za vrtove u hladnijim podnebljima, pak, rješenje mogu biti uzdignute gredice, u kojima se tlo brže zagrijava, a samim time je i manje vlažno.

Iako je još rano za sjetvu, neke je biljke zbog duge vegetacije poželjno sijati što ranije. Ako vrijeme dopusti, na otvorenom se mogu posaditi luk i češnjak, a ako se želi uzgajati povrće za ranu berbu iz vlastitih presadnica, može se planirati i sjetva u zatvorenom, primjerice, čili papričica, paprike i patlidžana. Za sjetvu je potrebno svježe sjeme, kvalitetan supstrat i gnojivo.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

I ovaj mjesec potrebno je nastaviti s uklanjanjem žutog lišća s kupusnjača, jer ono pospješuje širenje pepelnice i sive plijesni, a mogu se posijati i rane sorte kupusnjača.

Ako se, pak, uzgaja vlastiti krumpir, vrijeme je za naklijavanje gomolja za sadnju. Gomolje koji na sebi imaju dva do tri oka, potrebno je posložiti u posude ili kutije od jaja te ih postaviti na svijetlo i hladno mjesto. Opcija za one koji nemaju vrt, krumpir mogu uzgajati u teglama na balkonu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

KOMPOSTNA HRPA

U voćnjaku je potrebno provjeriti jesu li voćke dobro zaštićene, jer njihova kora može puknuti zbog sunca tijekom dana i hladnoće tijekom noći, a u razdoblju suhog vremena, do kraja mjeseca, potrebno ih je orezati i urediti. Grane malina koje su rodile prošle godine, orezuju se do zemlje, a nove malo iznad posljednjeg pupoljka. Posljednja je prilika i za orezivanje stabala jabuka i krušaka, pri čemu se ne smije zaboraviti orezana mjesta zaštititi voćarskim voskom. Također, voćke je potrebno malčirati zrelim stajskim gnojem ili kompostom, pazeći pritom da malč ne dodiruje deblo.

U veljači se orezuju i listopadne živice te grmovi ukrasnog bilja, a poželjno je i okretanje kompostne hrpe, u koju se mogu dodati sve orezane grane koje je potrebno usitniti, kako bi se što brže razgradile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 10:56