Marica vrtlarica

Kalendar vrtlarskih radova u listopadu: Ovaj je mjesec idealno vrijeme za sljedeće radove

 Carolyn/Unsplash
Listopad je mjesec prekrasnih jesenskih boja i prvih mrazeva. Svježi, vedri dani savršeno su vrijeme za pospremanje vrta

Ako uzgajate voće i povrće, za hladne zimske mjesece koji su pred nama još možete nešto ubrati i pospremiti.

CVJETNJAK

Izvadite gomolje dalija i begonija kako bi se osušili do zimskog skladištenja. Prije pospremanja, uklonite sve uvelo lišće.

Sada možete uzeti reznice listopadnih grmova i razmnožiti ih.

Orežite ruže nakon završetka cvjetanja i privežite ih prije nego što jesenski vjetrovi naprave štetu. Uklonite otpalo lišće ruže kako biste spriječili prezimljavanje bolesti poput crne pjegavosti. Da biste izbjegli širenje štetnih gljivica, nemojte kompostirati zaraženo lišće.

Ovaj je mjesec idealno vrijeme za sadnju živice i premještanje drveća i grmlja.

Sadite lukovice narcisa, tulipana i zumbula za veličanstvenu proljetnu sliku.

Presadite sve višegodišnje ili dvogodišnje biljke koje ste ove godine uzgojili iz sjemena.

Ovo je idealno vrijeme za sadnju klematisa.

image
Depositphotos

POVRTNJAK

Završite berbu graha i graška. Kada završite s branjem, biljku jednostavno odrežite na razinu tla, a korijenje ostavite. Ovi usjevi otpuštaju dušik koji se polako ispušta u tlo dok se korijenje raspada.

Ako sljedeće godine planirate uzgajati grah, počnite s pripremom mjesta kopanjem rovova i punjenjem stajskog gnoja.

Berite tikve prije prvih mrazeva. Ako ostanu predugo u vrtu, postaju kašaste!

Kad berete kupusnjače, ostavite korijen u zemlji i napravite rez preko stabljike kako biste potaknuli stvaranje manjih listova.

Zaštitite jesenske glavice cvjetače od mraza omotavanjem vanjskog lišća i pričvršćivanjem špagom.

image
Depositphotos

VOĆNJAK

Ako to već niste učinili, odrežite rodne grane malina, ostavljajući nove zelene za sljedeću godinu. Mlade grane privežite za potporanj.

Citruse premjestite u zatvoren, svijetli prostor bez mraza (4-12 ° C) dalje od propuha i radijatora. Smanjite zalijevanje zimi, ali ne dopustite da se biljka potpuno osuši.

Prerasle grmove rabarbare podijelite iskapanjem i dijeljenjem na nekoliko dijelova. Ponovno posadite najzdravije komade.

Da biste testirali kada su jabuke zrele, nježno ih podignite na dlanu ili ih lagano povucite - ako su zrele, trebale bi se lako odvojiti od peteljke.

image
Depositphotos

ŠTO SE JOŠ MOŽE

Pregledajte ovogodišnji vrt i napravite nekoliko bilješki ili skica za sljedeće proljeće. Iznenadit ćete se koliko su to korisne informacije kad započnete s naručivanjem sjemena i biljaka za sljedeću godinu!

Fotoaparatom ili telefonom napravite snimke mjesta na kojima se nalaze zeljaste biljke prije nego što ponovno uvenu kako ne biste oštetili njihovo korijenje tijekom zimskog kopanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 10:17