ČINI ČUDA

Cimet je odličan u borbi protiv štetočina: Ovo su načini na koje ga možete koristiti

 Unsplash
Dobrobiti cimeta za biljke su široko rasprostranjene i možda ćete na kraju posezati za ovi začinom gotovo svakodnevno

Cimet je prekrasan dodatak okusu keksima, kolačima i brojnim drugim namirnicama, ali vrtlarima je puno više. Ovaj svestrani začin može se koristiti za ukorjenjivanje reznica, za sprječavanje gljivica da ubiju male sadnice, pa čak i za držanje štetočina podalje od vašeg doma. Jednom kada naučite kako koristiti cimet u prahu za zdravlje biljaka, dvaput ćete razmisliti hoćete li uzeti jake kemikalije za svoje vrtlarske potrebe.

Dobrobiti cimeta za biljke

Dobrobiti cimeta za biljke su široko rasprostranjene i možda ćete na kraju posezati za ovi začinom gotovo svakodnevno. Evo nekih od najčešćih upotreba cimeta u vrtovima:

image
Unsplash

Cimet protiv štetočina

Ako imate problema s mravima u svom domu ili stakleniku, cimet je dobro sredstvo za odvraćanje. Mravi ne vole hodati tamo gdje je cimet u prahu, tako da će problemi s mravima svakako biti manji.

Koristite cimet za nametnike unutar i izvan kuće

Pronađite njihov ulaz i pospite stazu cimetom u prahu. Cimet neće ubiti mrave u vašem domu, ali će pomoći da ih spriječite da uđu unutra. Ako imate problema s mravima u pješčaniku vašeg djeteta, pomiješajte posudu cimeta u prahu s pijeskom i dobro ga promiješajte. Mravi će se kloniti pijeska.

image
Unsplash

Cimet kao sredstvo za ukorjenjivanje

Cimet kao sredstvo za ukorjenjivanje jednako je koristan kao vrbina voda ili hormonski prašak za ukorjenjivanje. Jedna primjena na stabljiku kada sadite reznicu potaknut će rast korijena u gotovo svakoj biljnoj vrsti. Omogućite svojim reznicama brzi početak uz pomoć cimeta u prahu. Žlicu cimeta pospite na papirnati ubrus i vlažne vrhove peteljki uvaljajte u cimet. Posadite stabljike u svježu zemlju u posudi. Cimet će potaknuti stabljiku da proizvede više korijena, a istodobno će pomoći u sprječavanju gljivica koje uzrokuju bolest koja izaziva vlagu.

image
Unsplash

Priirodni pesricid od cimeta

Suzbijanje bolesti problem je temeljen na gljivicama koje pogađaju male sadnice baš kad počnu rasti. Cimet će spriječiti ovaj problem tako što će ubiti gljivice. Djeluje i kod drugih gljivičnih problema koji se javljaju na starijim biljkama, poput sluzave plijesni i kod odvraćanja gljivica u žardinjerama.

Iskoristite prednost suzbijanja gljivica tako što ćete napraviti sprej za biljke s cimetom. Umiješajte malo cimeta u toplu vodu i ostavite da stoji preko noći. Procijedite tekućinu kroz filtar za kavu i stavite u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte stabljike i lišće zahvaćenih biljaka i raspršite po tlu kod biljaka koje imaju problema s gljivama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:27