Svi ga vole, ali...

Besplatan trik za vaš lirasti fikus: Važan korak za savršen rast biljke koja ne izlazi iz mode

 Unsplash
Lirasti fikus je jedna od onih biljaka koja nikada ne izlazi iz mode, imale su ga naše bake i naše mame, a i mi ga volimo

U posljednje vrijeme njegova je popularnost izrazito porasla zahvaljujući Instagramu i sve više se pretražuju načini uzgoja i održavanja ove divne biljke. Mnogi koji ga posjeduju u svome domu nerijetko su zabrinuti zbog potamnjenih vrhova listova, opadanja samog lišća i truljenja korijenja. Najodaniji su se posvetili raznim eksperimentima tražeći po kući savršeno svjetlo ili su uložili u novce u ovlaživače zraka zraka i mjerače vlage. No, nakon sve brige i strke, pokazalo se da je najbolji način zbrinjavanje fikusa to da ga jednostavno ostavite na miru.

image
Unsplash


No, čak i ako ste ovladali umijećem brige o lirastom fikusu, možda ćete ipak otkriti da se vaše stablo naginje u jednom smjeru. To bi se moglo dogoditi jer se proteže prema svjetlosti ili zato što je postalo jako teško u procesu rasta. Ali ako ste uspjeli uzgojiti sretni i zdravi fikus, vjerojatno ste potrošili puno vremena stvarajući savršeno okruženje za rast biljke da ste vjerojatno propustili jedan od najvažnijih koraka: pokret.

Da, da bi vaša biljka bila sretna, mora se micati.

Ovaj savjet je nedavno postao viralan na TikToku, gdje je ljubitelj fikusa objasnio da ako svakodnevno protresete svoj fikus par minuta zapravo ćete mu pomoći da postane jači i zdraviji. Koliko god divlje zvučalo, istina je!

image
Unsplash


Evo zašto to funkcionira: Ficus lyrata porijeklom je iz nizinskih džungli zapadne Afrike, gdje je pod velikim utjecajem vjetara, kiša i divljih životinja. Ti događaji jačaju deblo biljke od samih početaka, što omogućuje biljci da s vremenom prirodno ojača. Pokret doprinosi ukupnom zdravlju stabla, što mu pomaže produljiti životni vijek.

Općenito, kada kupite jedno od ovih stabala u rasadniku, prodavač vam neće reći da protresete svoje drvo kako biste ga ojačali. Zapravo će vam vjerojatno reći da je ova biljka temperamentno dijete. No, ako posjedujete fikus, vrijeme je da malo pomaknete i protresete u svoju rutinu njege biljaka.

image
Unsplash


Sve što trebate učiniti je sljedeće: Uhvatite za deblo biljke i nježno ga mrdajte jednu do dvije minute dnevno (ili zaista, kad god se sjetite). Oponašajte kretanje vjetra. Nisu potrebni veliki pokreti. Zamislite to kao intimno povezivanje sa svojom biljkom.

Ova je praksa osobito korisna ako vaše drvo ovisi o kolcu kako bi ostalo uspravno. Uklonite potporu prije pomicanja biljke, a zatim je zamijenite nakon. Nekoliko mjeseci poslije primijetit ćete da je deblo vašeg drveta jače i da mu više neće trebati kolac da ga podupre.

Iako nisu svi savjeti o biljkama koji se nađu na društvenim mrežama točni, ovaj je trik čvrsto utemeljen na istini - a najbolji dio je to što ne zahtijeva dodatni novac, nikakvu modernu opremu i jedva vam oduzima dragocjeno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:33