NJEGA BILJAKA

Ako tražite načine da vaši zlatni puzavci budu bujniji, evo što trebate znati

 Unsplash
Redovitim orezivanjem vaše biljke uredit ćete njen izgled i potaknuti novi rast

Zlatni puzavac jedna je od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka, poznata po svom sjajnom lišću i dugom rastu. Ne zahtijeva puno održavanja i može se uzgajati na različite načine - od visećih košara do stolnih žardinjera do okomitih vrtova. Ove biljke omiljene su zbog svog bujnog izgleda i mogu dodati tropski ugođaj svakoj prostoriji. Dakle, što učiniti ako vaš zlatni puzavac izgleda malo otužno? Ne brinite, to se može popraviti. Ako tražite načine da vaši puzavci budu puniji, evo što trebate znati.

image
Unsplash

Kako učiniti da zlatni puzavac bude bujniji

Jeste li spremni pretvoriti svoj zlatni puzavac u biljku svojih snova? Ovih šest metoda pomoći će vašim biljkama da postanu bujne i pune. Možete koristiti samo jednu od ovih metoda ili isprobati nekoliko.

Redovito orezivanje

Redovitim orezivanjem vaše biljke uredit ćete njen izgled i potaknuti novi rast. Najbolje je rezati u proljeće ili ljeto tijekom aktivnog rasta. Izbjegavajte obrezivanje u jesenskim ili zimskim mjesecima kada je manja vjerojatnost da će vaša biljka izbaciti novi rast.

Uvijek koristite par oštrih, steriliziranih škara za rezidbu i nikada ne uklanjajte više od ⅓ biljke odjednom. Još jedna prednost redovitog obrezivanja je to što možete koristiti reznice stabljike za razmnožavanje—što je još jedan način da vaš zlatni puzavac bude puniji.

image
Unsplash

Razmnožite svoju biljku

Razmnožavanje zlatnog puzavca je brzo i jednostavno, a novoukorijenjene biljke možete vratiti u posudu s matičnom biljkom kako bi vaš puzavac bio puniji. Razmnožavanje se vrši reznicama stabljike i treba ga obaviti u proljetnim ili ljetnim mjesecima. Stavite reznice stabljike u vodu na mjesto koje prima jaku, neizravnu svjetlost.

U roku od nekoliko tjedana, primijetit ćete male korijene koji počinju rasti iz čvorova duž reznica. Nakon što korijenje bude dugačko 1 do 2 centimetra, možete posaditi reznice u tlo gdje će na kraju sazrijeti u pune biljke.

Dajte mu dovoljno svjetla

Jedan od najlakših načina da pomognete svom zlatnom puzavcu da postane bujan i pun je da mu date dovoljno svjetla. Bez dovoljno svjetla, usporit će svoj rast i proizvoditi manje listove u nastojanju da sačuva energiju i preživi. Nažalost, premještanje vaše biljke na svjetliju lokaciju neće nužno popraviti postojeći rast, ali će potaknuti snažan novi rast.

U idealnom slučaju, vaša biljka trebala bi svaki dan dobiti nekoliko sati jarke, neizravne svjetlosti. Iako ove biljke mogu rasti u uvjetima slabog osvjetljenja, stalno jako svjetlo rezultirat će punijom biljkom.

image
Unsplash

Ne zaboravite zalijevati svoju biljku

Zlatni puzavac treba zalijevati nakon što se gornji centimetar zemlje osuši. Mogu podnijeti malo suše, ali ako se vaša biljka redovito nedovoljno zalijeva, njezino će lišće stradati. Redovito zalijevajte biljku, posebno tijekom njenog aktivnog rasta u proljeće i ljeto. Posuda sa samonavodnjavanjem ili dodavanje vodenih kuglica u tlo može pomoći u uspostavljanju dobrog održavanja zalijevanja.

Dodajte stup od mahovine

Ako svom puzavcu postavite stup od mahovine za penjanje, to će potaknuti veće lišće što će biljci dati puniji izgled. Možete napraviti vlastiti stup od mahovine ili ga kupiti u rasadniku ili vrtnom centru. Dodajte stup u posudu i pričvrstite loze zavojnim ili zip vezicama. Na kraju će se vaša biljka početi pričvršćivati ​​za stup, ali to obično traje nekoliko mjeseci. Držite stup od mahovine cijelo vrijeme ravnomjerno vlažnim kako biste potaknuli biljku da se penje po mahovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:23