URADI SAM

9 koraka do staklenika: Uzgojite vlastitu hranu tijekom cijele godine pod kontroliranim uvjetima

www.maricavrtlarica.com
 MARIJA MARTINOVIĆ
Na samom početku vrlo je važno odabrati kakav staklenik želite. Ovdje je riječ o staklenicima manjih dimenzija, onima za hobi upotrebu

Imati vlastiti staklenik zapravo je veličanstveno blago svakog vrtlara. Sunce se maksimalno može iskoristiti, sezona produljiti, a vremenski uvjeti su gotovo nevažni, što omogućava uzgoj tijekom cijele godine. Međutim, niste sigurni odakle početi? Nema problema jer će vam ovaj članak upravo to otkriti.

Sama pomisao da vlastitu hranu možete uzgajati tijekom cijele godine te tako poprilično smanjiti mjesečne troškove dovoljan je razlog da se upustite u vrtlarenje pod kontroliranim uvjetima. Staklenički uvjeti uzgoja zapravo su idealni za vrtlare početnike jer se smanjuju vanjski utjecaji na biljke, kao što su napadi štetnika i vremenske nepogode.

Treba uzeti u obzir da izrada u samom startu nije jeftina, ali prednosti koje donosi upotreba staklenika nemjerljivi su naspram početnih troškova.

Na samom početku vrlo je važno odabrati kakav staklenik želite. U pravilu se radi o maloj građevini zasebnih temelja na kojoj stoji konstrukcija. Ovdje je riječ o staklenicima manjih dimenzija, onima za hobi upotrebu.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

TEMELJ

Temelj se u pravilu izrađuje na dubinu i širinu od 30 cm, a dužine ovisno o zamišljenom obliku, odnosno nacrtu samog staklenika. U beton je preporučljivo staviti armaturu kako bi se osigurali čvrstoća i stabilnost gornje konstrukcije.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

ZIDANI DIO

Zidani dio se izrađuje od betona, cigle ili u ovom slučaju betonskih blokova na visinu oko 50 cm. Ovaj dio bit će oslonac za ostakljenu konstrukciju i krovište, pa stoga mora biti pomno izrađen.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

DRVENI DIO KONSTRUKCIJE

Gornji dio staklenika može se izraditi od drvene konstrukcije, i to građevinskih štafli. Kako se radi o fiksnoj građevini, pripazite da je konstrukcija dobro učvršćena i sposobna podnijeti teret krova.

image
MARIJA MARTINOVIĆ
image
MARIJA MARTINOVIĆ
image
MARIJA MARTINOVIĆ

“Leđa” svog staklenika zatvorila sam OSB pločama na koje planiram postaviti police za presadnice i uzgoj zahtjevnijeg bilja. Također se na stranicu obloženu pločama mogu postaviti potpornji za penjačice ili nosači za tegle i žardinijere. Drvenu konstrukciju treba od propadanja zaštititi nekom vrstom lazure za drvo.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

CIRKULIRANJE ZRAKA

Svaki staklenik traži dio koji se može otvoriti u vrijeme ljetnih mjeseci i zatvoriti tijekom zime. Budući da je ovdje riječ o fiksnoj konstrukciji, bez otvaranja prozora, prozračivanje je napravljeno na malo drugačiji način. Vrata i ispod krovne konstrukcije prekriveni su žičanom mrežom, istom onom kao na podu staklenika. Tako svaka stranica ima poprilično velik otvoreni dio koji je, pak, zaštićen od ulaska glodavaca, a propustan za oprašivače. Mreža je učvršćena na drvenu konstrukciju klamanjem.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

OSTAKLJIVANJE

Stranice u stakleniku možete napraviti od različitih materijala: stakla, plastičnih ploča ili prozirne folije. Na mom stakleniku prozorski su dijelovi prekriveni čvrstom prozirnom folijom koja je, kao i mreža, pričvršćena na drvenu konstrukciju klamanjem. Kako je riječ o foliji koja je vrlo čvrsta i prozirna, dobiva se dojam pravog stakla. Ovo je jeftinija verzija poprilično istog efekta.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

KROV

Krovna konstrukcija sljedeći je važan čimbenik pri izradi staklenika. U tu je svrhu važno da krov bude propustan za Sunčevu svjetlost, čvrst i otporan na vremenske uvjete te da ne ometa rad u stakleniku. On ne smije biti previsok ni prenizak jer mora ostavljati dovoljno prostora za manevriranje oko biljaka, njihov rast u visinu te vaše obitavanje u njemu.

NA ŠTO POSEBNO PRIPAZITI?

Glodavci i korov među najvećim su problemima u vrtlarenju. Kako bi se u stakleniku tome doskočilo i na vrijeme spriječilo, koriste se geotekstil i žičana mreža. Geotekstil, koji će spriječiti prodiranje korova i ujedno propuštati vodu, postavlja se po cijeloj površini staklenika. Na njega se postavlja žičana mreža sitnijeg pletiva kao zaštita od prodiranja glodavaca u gredice.

Tlo u stakleniku je sljedeći važan čimbenik u kontroliranim uvjetima. Ne želite li korov u stakleniku, tada nije preporučljivo koristiti vrtno tlo, nego zreli kompost ili gotove supstrate. Budući da je potrebna veća količina tla, jedna od mogućnosti popunjavanja staklenika zemljom jest kupnja zemlje iz otkopa. Takvo tlo treba dodatno oplemenjivati tijekom sezone. To možete učiniti dodacima poput aktivatora tla, prirodnim organskim gnojivima te kompostom i malčiranjem organskim sastojcima.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

SADNJA

Ako tijekom suhih dana uspijete odraditi navedene “građevinske radove”, ne čekajte tople dane da počnete vrtlariti. Krenite u sjetvu već u kasnu zimu. Naime, uvjeti u stakleniku idealni su za sjetvu i sadnju tijekom cijele godine. Pravilnim planiranjem povrća vam zasigurno neće nedostajati. Kako se radi o maloj površini, valja maksimalno iskoristiti prostor pa je u tu svrhu dobro poznavati dobrosusjedske odnose među biljkama. Također je poželjno koristiti sjeme na traci jer tako nema potrebe za prorjeđivanjem i nepotrebnim bacanjem sjemena.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

U hladnijim mjesecima krenite sa sjetvom mrkve, rotkvice, špinata, blitve, rukole, radiča i zimskih salata, ali ne zaboravite ih zaštititi od hladnoće ako nemate grijanje u stakleniku. To možete učiniti tako da gredice prekrijete sijenom ili slamom, ali i agrotekstilom. Ne zaboravite označiti posijano jer tako ćete znati gdje treba zalijevati i koliko. Da, ni tijekom zimskih mjeseci ne treba zaboraviti na zalijevanje biljaka.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

ODRŽAVANJE

Kako bi se dodatno spriječilo širenje bolesti i štetočina, ali i provodila higijena staklenika, treba sve površine s vremena na vrijeme oprati i dobro očistiti. Pripazite da tada koristite sredstva na prirodnoj bazi jer ona agresivna mogu naštetiti biljkama u stakleniku i oko njega.

image
MARIJA MARTINOVIĆ

Ako ste uživali u ovom vodiču o tome kako izraditi i koristiti staklenik, slobodno ga podijelite s obitelji i prijateljima. Ako trenutačno koristite staklenik ili imate iskustva u uzgoju uz pomoć staklenika, podijelite svoje mišljenje na mojoj web stranici www.maricavrtlarica.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 21:04