Cool mjesto

Bar u stilu šezdesetih inspiriran Jamesom Bondom na zagrebačkom Kvatriću

Plaza bar u poslovno-stambenom kompleksu Kvaternik Plaza nakon sedam godina promjenio je izgled

  • NAZIV: Plaza bar
  • ADRESA: Nemčićeva 7, Zagreb
  • UREĐENJE: arhitekt Duje Kaliterna, www.kaliterna-arhitektura.hr
  • KVADRATURA: cca 450 m²
  • FACEBOOK: Plaza bar Zagreb

Uz sedmu godinu vežu se razne narodne poslovice i pošalice, no najčešće čujemo da je ona “krizna”. Tim Plaza bara u blizini zagrebačkog Kvaternikova trga odlučio je preduhitriti sve moguće nedaće koje se vežu uz tu “ukletu” godinu i pristupiti preuređenju prostora. Pri odabiru projektanta bez puno dvojbi odlučili su se za Duju Kaliternu, arhitekta s pregršt iskustva u takvim projektima.

Plaza bar ugostiteljski je objekt, točnije caffe & lounge bar u sklopu poslovno-stambenog kompleksa Kvaternik Plaza. Arhitekta smo pitali kako je počela cijela priča s tim projektom.

BAR OSTAO

- Priča o uređenju počela je prije sedam godina, kad su investitori izgradili objekt u blizini Kvaternikova trga, a tražili su da u prizemlju bude spektakularni i reprezentativni ugostiteljski objekt koji bi na najbolji mogući način predstavljao sam centar. Kako je on ispunio svoju funkciju te bio čak prezentiran u stranim časopisima i knjigama o dizajnu, kao jedini u ovom dijelu Europe, a radio je neprekidno već sedmu godinu, investitori su željeli da odradimo preuređenje i osvježenje interijera - kaže Duje Kaliterna i ističe kako investitori nisu bili prezahtjevni.

- Zahtjevi su bili samo vezani uz kratke rokove, a investitori nam uvijek daju otvorene ruke u projektiranju objekta. Preuredili smo sve osim bara, koji može funkcionirati i u novom dizajnu. Promijenjene su podne i zidne obloge, namještaj, dekori, a kako je naglasak na zlatnim detaljima, svi stari bijeli metalni detalji postali su zlatni u novom uređenju. Iako je stari namještaj bio dobro održavan, odlučili smo ga zamijeniti, a samo dio je pretapeciran. Na kraju su se birali završni detalji, prebojili su se stropovi i uredile kupaonice - objašnjava arhitekt i dodaje kako je proces od projekta do realizacije trajao otprilike tri mjeseca. Pitali smo Duju je li bilo nekih dramatičnih trenutaka u cijelom procesu.

Stil uređenja podsjeća na filmski bar u džejmsbondovskom retro stilu šezdesetih. Retro dizajn namještaja, zlatni lusteri, jaki printovi, baršun i zlato, sve je vrlo upadljivo i raskošno

LIJEPA TAPETA

- Dramatike nije bilo ni najmanje, imamo dobre izvođače radova i odlične distributere opreme, pa nitko nije kasnio - smije se Duje Kaliterna, a na naše pitanje koja je bila ideja, tj. misao vodilja uređenja, odgovara kako je inspiracija jedan popularni filmski lik.

- Kako je i prvi dizajn objekta bio jako suvremen i trendovski, i ovaj smo put željeli napraviti slično. Svidjelo nam se kod ovog prostora da je baza uvijek ista, a moda se mijenja pa se mijenja i interijer. Išli smo sa zlatnim detaljima i modrim i plavim nijansama tekstila. Sam stil uređenja podsjeća na filmski bar u jamesbondovskom retro stilu šezdesetih. Retro dizajn namještaja, zlatni lusteri, jaki printovi, baršun i zlato, sve je vrlo upadljivo i raskošno - objašnjava.

Od materijala dominiraju baršun u plavim nijansama i zlatni metal, a najupečatljiviji element u prostoru svakako je bar u središnjem dijelu. U lijevom dijelu sada dominiraju velike police za biblioteku i digitalni ekran, a u desnom koji je više klupski tamne sofe u kontrastu sa zidnom tapetom. Kad smo već kod tapete, njena je struktura jutena, u bojama starog zlata.

- Sam dizajn printa ove tapete uklapao se u cjelokupno uređenje. Naime, u printovima šezdesetih godina motivi palme bili su česti, jedino su sada prezentirani na drugačiji način - zaključio je Duje Kaliterna.

Foto: Darko Tomaš / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 14:30