ŠTO JE U SEZONI?

Što jesti u listopadu? Od variva i pečenja do sočnih biskvita i pita, imamo više od 30 recepata

Njoki od cikle, palačinke od buče, starinska pita od krušaka, rolade i savijače, sočna pečenja i još mnogo toga...

Iako je vrhunac sezone najsočnijih rajčica, slatkastih paprika i omiljenih tikvica prošao, ovi se plodovi još uvijek mogu pronaći na ponekoj klupi kvartovske tržnice. I dok uživamo upravo u posljednjim zalogajima koji podsjećaju na ljeto, dodajemo im i one prave jesenske. U listopadu obilježavamo sezonu cikle, kupusa, bundeve, krušaka, jabuka, dunja, agruma, nara, ali i omiljenih orašastih plodova - lješnjaka i oraha. U nastavku tako donosimo provjereno dobre recepte u kojima glavnu ulogu igraju upravo pobrojane namirnice kako bismo vas dodatno inspirirali i potaknuli na kuhanje ukusnih, sezonskih jela. Dobar tek!

CIKLA JE PUNO VIŠE OD ZIMNICE

Da je cikla puno više od zimnice, dokaz su i naši odabrani recepti. Sjajno se slaže uz različite sireve poput, primjerice, skute ili feta sira, a obožavamo je i pečenu te posluženu kao prilog. Odličan je i dodatak ružičastom rižotu, a od nje možete napraviti i predobre njoke.

SALATA S CIKLOM I FETA SIROM

image
Cropix/

RIŽOTO OD CIKLE

image
Lidija Lončarić/

NJOKI OD CIKLE

CIKLA PUNJENA BLITVOM I SKUTOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KUPUS KISELIMO, ALI I JEDEMO NA ŽLICU

U slučaju da ste ove sezone razmišljali o kiseljenju kupusa, ne brinite, prošle smo godine pripremili mali vodič koji će vam u tome pomoći čak i ako niste profesionalac i na raspolaganju imate tek vlastiti balkon. Osim toga, od kupusa smo napravili i predobar ručak po receptu Nataše Rajčević, a potom i isprobali recept slovenskog chefa Jorga Zupana.

KISELI KUPUS S BALKONA

image
Privatna Arhiva/

PEČENI KUPUS PO RECEPTU NATAŠE RAJČEVIĆ

image
Natasa Rajcevic/Burbon I Borovnice/

PEČENI KUPUS PO RECEPTU CHEFA JORGA ZUPANA

image
Marko Miscevic/Cropix/

BUČA JE KRALJICA JESENI

Na vrhu popisa jela od buče našla se i, naravno, bučnica, a tu su i recepti za jednostavno varivo s bučom i slanutkom, peciva od buče, palačinke te pečenu turkinju s brzim umakom koju možete poslužiti za ručak usred tjedna, ali i kao neočekivani prilog mesnoj gozbi vikendom. Za prste polizati!

RECEPT ZA BUČNICU

image
Berislava Picek/Cropix

VARIVO OD BUČE I SLANUTKA

image
Berislava Picek/Cropix/

PECIVA S BUČOM

image
Berislava Picek/Cropix/

PEČENA TURKINJA S BRZIM UMAKOM

image
Berislava Picek/Cropix/

PALAČINKE OD BUČE

image
Berislava Picek/Cropix/

NIŠTA BEZ KRUŠAKA I JABUKA

Sezona je i krušaka i jabuka pa smo već krenuli u prikupljanje recepata koje ćemo od ovih sezonskih plodova pripremati. Pita od jabuka na našem je stolu neizostavna, radimo i Tarte Tatin, a volimo i jednostavne slastice poput sočnog biskvita ili košarica od ostataka tijesta za savijače. Kruške pak ovih dana pakiramo u finu tortu, sočan čokoladni kolač i bakinu pitu.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU PITU OD JABUKA

image
Deborah Rainford/Unsplash/

TARTE TATIN

image
Marko Miscevic/Cropix/

TORTA OD KRUŠAKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

BISKVIT S JABUKAMA I MAKOM

image
Berislava Picek/Cropix/

ČOKOLADNI KOLAČ S KRUŠKAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

KOŠARICE S JABUKAMA

image
Lidija Lončarić/

PITA OD KRUŠAKA

image
Neja Markičević/Cropix/

DUNJE NA SLATKO I SLANO

Ako i niste preveliki ljubitelj jabuka, dobar Tarte Tatin možete napraviti i od dunja. Osim toga, uvjerite se da one sjajno funkcioniraju i u slanim jelima pa napravite odličan quiche ili ih poslužite uz sočnu svinjetinu.

TARTE TATIN S DUNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

QUICHE S DUNJAMA I SIROM

image
Berislava Picek/Cropix/

SOČNA SVINJETINA S DUNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

NAR U DVIJE SJAJNE KOMBINACIJE

Nar uglavnom koristimo kao svježi dodatak jelima od patlidžana ili kakvim kombinacijama s orašastim plodovima kao što je to slučaj u receptu za odreske od cvjetače, ali dobro je znati i da se upravo male crvene sjemenke odlično slažu s čokoladom pa od njih možete napraviti i prejednostavne pločice.

PLOČICE S ČOKOLADOM I NAROM

image
Berislava Picek/Cropix/

ODRESCI OD CVJETAČE S NAROM

image
Berislava Picek/Cropix/

LIMUN I MANDARINE U SLATKO KISELIM JELIMA

Na tržnici su se pojavile i prve mandarina, a osim uživanja u baš takvima kakve jesu, uz kakav film ili dobru seriju, odlučili smo ih pripremiti i na nekoliko drugačijih načina. Od narančastih loptica tako radimo roladu i spajamo je sa svinjetinom, dok od limuna radimo umak za pohanu piletinu i cheesecake koji nam već na prvi zalogaj vraća najljepša sjećanja na ljeto.

ROLADA S MANDARINOM

image
Berislava Picek/Cropix/

CHEESECAKE S LIMUNOM I KOKOSOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

SVINJSKI KARE S MANDARINAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

POHANA PILETINA S LIMUNOM

ORAŠASTI DESERTI KOJE OBOŽAVAMO

I na kraju - omiljeni orašasti plodovi. Od lješnjaka ove jeseni radimo pečeni cheesecake i lagane kocke, a od oraha klasik koji nema konkurencije, energetske pločice te umak koji vrlo jednostavno možete poslužiti uz omiljeni prilog po želji. Za nas je to baš uvijek kvalitetna (domaća) tjestenina.

PEČENI CHEESECAKE S LJEŠNJACIMA

image
Lidija Lončarić/

KOCKE OD LJEŠNJAKA I MANDARINE

image
Berislava Picek/Cropix/

TJESTENINA S UMAKOM OD ORAHA

image
Berislava Picek/Cropix/

ENERGETSKE PLOČICE S ORASIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

ORAHNJAČA

image
Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:30