Iako je vrhunac sezone najsočnijih rajčica, slatkastih paprika i omiljenih tikvica prošao, ovi se plodovi još uvijek mogu pronaći na ponekoj klupi kvartovske tržnice. I dok uživamo upravo u posljednjim zalogajima koji podsjećaju na ljeto, dodajemo im i one prave jesenske. U listopadu obilježavamo sezonu cikle, kupusa, bundeve, krušaka, jabuka, dunja, agruma, nara, ali i omiljenih orašastih plodova - lješnjaka i oraha. U nastavku tako donosimo provjereno dobre recepte u kojima glavnu ulogu igraju upravo pobrojane namirnice kako bismo vas dodatno inspirirali i potaknuli na kuhanje ukusnih, sezonskih jela. Dobar tek!
CIKLA JE PUNO VIŠE OD ZIMNICE
Da je cikla puno više od zimnice, dokaz su i naši odabrani recepti. Sjajno se slaže uz različite sireve poput, primjerice, skute ili feta sira, a obožavamo je i pečenu te posluženu kao prilog. Odličan je i dodatak ružičastom rižotu, a od nje možete napraviti i predobre njoke.
CIKLA PUNJENA BLITVOM I SKUTOM
KUPUS KISELIMO, ALI I JEDEMO NA ŽLICU
U slučaju da ste ove sezone razmišljali o kiseljenju kupusa, ne brinite, prošle smo godine pripremili mali vodič koji će vam u tome pomoći čak i ako niste profesionalac i na raspolaganju imate tek vlastiti balkon. Osim toga, od kupusa smo napravili i predobar ručak po receptu Nataše Rajčević, a potom i isprobali recept slovenskog chefa Jorga Zupana.
PEČENI KUPUS PO RECEPTU NATAŠE RAJČEVIĆ
PEČENI KUPUS PO RECEPTU CHEFA JORGA ZUPANA
BUČA JE KRALJICA JESENI
Na vrhu popisa jela od buče našla se i, naravno, bučnica, a tu su i recepti za jednostavno varivo s bučom i slanutkom, peciva od buče, palačinke te pečenu turkinju s brzim umakom koju možete poslužiti za ručak usred tjedna, ali i kao neočekivani prilog mesnoj gozbi vikendom. Za prste polizati!
PEČENA TURKINJA S BRZIM UMAKOM
NIŠTA BEZ KRUŠAKA I JABUKA
Sezona je i krušaka i jabuka pa smo već krenuli u prikupljanje recepata koje ćemo od ovih sezonskih plodova pripremati. Pita od jabuka na našem je stolu neizostavna, radimo i Tarte Tatin, a volimo i jednostavne slastice poput sočnog biskvita ili košarica od ostataka tijesta za savijače. Kruške pak ovih dana pakiramo u finu tortu, sočan čokoladni kolač i bakinu pitu.
KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU PITU OD JABUKA
DUNJE NA SLATKO I SLANO
Ako i niste preveliki ljubitelj jabuka, dobar Tarte Tatin možete napraviti i od dunja. Osim toga, uvjerite se da one sjajno funkcioniraju i u slanim jelima pa napravite odličan quiche ili ih poslužite uz sočnu svinjetinu.
NAR U DVIJE SJAJNE KOMBINACIJE
Nar uglavnom koristimo kao svježi dodatak jelima od patlidžana ili kakvim kombinacijama s orašastim plodovima kao što je to slučaj u receptu za odreske od cvjetače, ali dobro je znati i da se upravo male crvene sjemenke odlično slažu s čokoladom pa od njih možete napraviti i prejednostavne pločice.
LIMUN I MANDARINE U SLATKO KISELIM JELIMA
Na tržnici su se pojavile i prve mandarina, a osim uživanja u baš takvima kakve jesu, uz kakav film ili dobru seriju, odlučili smo ih pripremiti i na nekoliko drugačijih načina. Od narančastih loptica tako radimo roladu i spajamo je sa svinjetinom, dok od limuna radimo umak za pohanu piletinu i cheesecake koji nam već na prvi zalogaj vraća najljepša sjećanja na ljeto.
CHEESECAKE S LIMUNOM I KOKOSOM
ORAŠASTI DESERTI KOJE OBOŽAVAMO
I na kraju - omiljeni orašasti plodovi. Od lješnjaka ove jeseni radimo pečeni cheesecake i lagane kocke, a od oraha klasik koji nema konkurencije, energetske pločice te umak koji vrlo jednostavno možete poslužiti uz omiljeni prilog po želji. Za nas je to baš uvijek kvalitetna (domaća) tjestenina.
PEČENI CHEESECAKE S LJEŠNJACIMA
KOCKE OD LJEŠNJAKA I MANDARINE