Veliki test

Kušali smo krafne iz supermarketa i pronašli najbolju, ali i one koje više nikad ne bismo kupili

Testiranje je provedeno naslijepo, a sve su krafne u konkurenciji bile iz istog žanra (osim jedne veganske koja nam se slučajno potkrala)

Sezona krafni, čini nam se, svake godine kao da počinje sve ranije. Nismo se ni oporavili od blagdanske trpeze, a posljednja dva tjedna do nas već stižu informacije iz jedne za drugom zagrebačkih slastičarnica o novim okusima i nikad boljim varijantama mnogima omiljenih poslastica. Cijene su, naravno, najčešća tema, a ove se godine penju i do 3 eura po komadu.

Zainteresiranih za krafne punjene kremom od pistacija, različitim kombinacijama s alkoholnim likerima, slastičarskim, voćnim i čokoladnim kremama uvijek ima, no nekako nam se čini, u doba kada se broji svaki cent, još uvijek je više onih koji će radije posegnuti za dobrom starom krafnom od marelice iz kvartovske pekare ili, još češće, s polica supermarketa.

Iz velikih pekara

Osim što su daleko jeftinije i cijene im se kreću od 50-ak do 70-ak eurocenti, podsjećaju na jednostavnija vremena u kojima je upravo pekmez od marelice bio jedino dostupno punjenje, i to nije smetalo baš nikome. Upravo zato, ovih smo dana odlučili obići supermarkete, kupili smo krafne po komadu i u većim pakiranjima pa okupili grupu amatera i zamolili ih za komentare.

image

Kušački tim - slijeva: Tena Šarčević, Tomislav Filipović, Ida Tomašković, Dea Marinović, Maja Šokčević Lovrić i Doris Kezić

Berislava Picek/Cropix

Na pojedinim pakiranjima nema naziva proizvođača, a u pojedinim trgovinama nisu nam ga znali otkriti

Većina krafni iz supermarketa dolazi od velikih pekara kao što su Klara i Pan Pek, na pojedinim pakiranjima nismo pronašli naziv proizvođača, a u pojedinim trgovinama nisu nam ga znali otkriti. Budući da je testiranje provedeno na slijepo, činjenicu da nekoliko krafni iz ovog testiranja dolaze iz iste proizvodnje, našim smo kušačima zatajili, a oni su nam potom dali svoje iskrene komentare.

Suho tijesto

Najčešći problem koji su isticali bilo je suho tijesto, a većina se složila i s time da u svim kušanim krafnama nedostaje aroma na kakve smo navikli kod domaćih ili ‘onih malo skupljih‘ krafni. Niti u jednoj nisu osjetili koricu limuna ili vaniliju, koja ipak daje dodatnu dubinu klasičnom, nešto težem dizanom tijestu s jajima. Također, velik problem kod krafni iz supermarketa je i odabir pekmeza, koji je često previše sladak i beskarakteran, a može itekako podići ili pokvariti dojam.

image

Tim Dobre Hrane i ljubitelji krafni testirali su ponudu krafni u supermarketima. Proizvodi su iz Konzuma, Interspara, Plodina, Lidla, Studenca, Kauflanda i Tommya

Berislava Picek/Cropix

Ponekad su baš te, obične, klasične krafne iz supermarketa najslađe. Posebno taj posljednji paket nakon predugog radnog dana

Svakako je dobro dodati i kako se u testiranju našla i jedna veganska varijanta krafni, koja je deklarirana kao pecivo od kvasnog tijesta nalik krafnama, budući da se kod pripreme ne koriste nikakvi proizvodi životinjskog podrijetla.

Iako je jasno da testirane krafne ne mogu parirati onima iz boljih slastičarnica, koje se rade ručno i s kvalitetnijim sastojcima, a niti bakinima, pečenima na masti i punjenima domaćim pekmezom, u koje je uloženo puno više truda i pažnje, ponekad su baš te, obične, klasične krafne iz supermarketa najslađe. Posebice kada na posljednji paket naletimo u uvijek predugoj nabavci namirnica nakon napornog radnog dana ili kada nas netko od ukućana jednom takvom iznenadi. Bez previše kompliciranja, pompe i objašnjenja. Samo šećer, prženo tijesto, pekmez od marelice i malo grižnje savjesti.

OVO SU KRAFNE IZ SUPERMARKETA KOJE SMO TESTIRALI

image
Berislava Picek/Cropix

SPAR S-BUDGET

Cijena na računu: 3,49 eura za pakiranje od 8 komada

Cijena na pakiranju: 4,39 eura

Krafne na prvu izgledaju dobro, imaju lijep obruč, svijetle su boje i na prvi zalogaj jasno je da su lijepo punjene. Nisu suhe, tijesto je meko, prozračno, ali nekako kao da nije dovoljno aromatično. Pekmez je jako sladak, ali sve skupa u ustima je zapravo dobar spoj. Korektna krafna.

image
Berislava Picek/Cropix

KONZUM (5 MINUTES)

Cijena: 2,69 eura za 6 komada

Prilično suhe, nemaju neki poseban miris, pekmez je nešto slađi i vodenast, a tijesto kruhasto i mrvi se pri svakom zalogaju. Kušači su se složili kako ove ne bi ponovili. "Nekako su ispod očekivanja."

image
Berislava Picek/Cropix

SPAR, mini

Cijena na računu: 3,29 eura za 8 komada

Cijena na pakiranju: 3,19 eura

Nešto su manje veličinom, lijepe boje i pravilnog oblika, omjer tijesta i pekmeza je taman kako treba biti, a sam pekmez je prilično blag, ali ukusan. Krafne su jako meke, a dio kušača naglasio je kako su možda malo previše masne, ali to zapravo i ne smeta. Mogli bismo ih pojesti više odjednom i ponovili bismo ih, zaključili su kušači.

image
Berislava Picek/Cropix

SPAR veggie

Cijena na računu: 1,99 eura za 4 komada

Cijena na pakiranju: 2,45 eura

Ova ima baš dosta pekmeza, lijep prsten, nešto tamnija i lijepo pečena, ali suha, nabijena i kao da se tijesto nije dovoljno diglo. Pekmez je kiselkast, a sama krafna kao da ima neku umjetnu aromu. U obranu ove krafne, kasnije smo primijetili da na pakiranju stoji da je u pitanju zapravo pecivo nalik krafni, budući da se ne radi na tradicionalni način s jajima, mlijekom...

image
Berislava Picek/Cropix

KONZUM

Cijena: 0,45 eura za komad

Kao da je prepečena, a unutra uopće nije pekmez od marelice nego jagode, što nam nisu naglasili kod kupovine. Više je kruhasta nego lijepo prozračna kakva bi trebala biti. Dio kušača naglasio je kako misli da je ovo krafna od jučer, a dio je osjetio naglašen okus masnoće.

image
Berislava Picek/Cropix

STUDENAC

Cijena: 0,72 eura za komad

Krafne s najmanje pekmeza koje smo do sada imali prilike kušati. Imaju lijep prsten, prozračne su, aromatične, lijepo mirišu i tijesto je zapravo baš dobro, ali baš nedostaje još pekmeza da bi bile najbolje. Ono malo što ga ima, prilično je neutralan i ni po čemu poseban. "Šteta. Bilo bi čak bolje i da je prazna", bio je jedan od komentara.

image
Berislava Picek/Cropix

TOMMY

Cijena: 0,70 eura za komad

Jako pufasta, lijepo se digla, prsten je pravilan, ali tijesto je suhonjavo i mrvi se. Ponovno je unutra pekmez od jagode, a ne marelice. Jako je sladak. Ovu ne bi ponovili.

image
Berislava Picek/Cropix

LIDL

Cijena: 0,59 eura za komad

Malo jače je pečena, ali dobro izgleda, ima dosta šećera u prahu po njoj, nije se štedjelo niti na punjenju, a pekmez je baš dobar, jako lijepo se osjeti marelica. Tijesto je korektno, nije previše masno. Sve u svemu, standardno dobra krafna kakvu i očekujemo kada je kupimo u supermarketu.

image
Berislava Picek/Cropix

PLODINE

Cijena: 0,48 eura za komad

Iako je izgled obećavao, ova krafna imala je baš neki težak miris, a okusom nas je podsjetila na - bananu. Prilično čudne arome, suhonjava, a istovremeno je tijesto i pomalo žvakasto. Rekli bismo da je previše pečena, a zatim je po njoj posuto puno (previše) šećera u prahu. Kušači nisu oduševljeni.

A NAJBOLJA KRAFNA NA KUŠANJU JE...

image
Berislava Picek/Cropix

KAUFLAND

Cijena: 0,47 eura za komad

Već na prvi pogled jasno je da ima dovoljno pekmeza, izgleda sočno. Tijesto je slatkasto i aromatično, a pekmez kiselkast pa je cijela kombinacija baš dobra. Krafna je pufasta, prozračna i meka. Osjeti se masnoća, ali na dobar način, kao kod bakinih krafna. Favorit!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:23