Približava se kraj turističke sezone, stoga nam je lako pričati o njenoj uspješnosti u brojkama, a one kažu sljedeće: od siječnja do kolovoza ove godine najposjećenija regija bila je Istra s preko četiri milijuna dolazaka i oko 25 milijuna noćenja. Prvo mjesto na listi top deset destinacija prema turističkom prometu, u istom tom periodu, uvjerljivo je zauzeo Rovinj s oko pola milijuna posjetitelja i nešto više od tri i pol milijuna noćenja. No, jeste li se pitali što je toliko dobro u tom gradiću i zašto iz godine u godinu ima sve više posjetitelja?
Usko poredane kuće koje se izdižu iz mora, crkva sv. Eufemije kao simbol Rovinja, starogradska žila kucavica i glavna ulica Grisia, gradska palača, park-šuma Zlatni rt. Ovo su samo neke od kulturnih znamenitosti koje se u Rovinju ne zaobilaze jer ga upravo one čine posebnim. No, dovoljno je i samo prošetati nekom popločanom, uskom uličicom, punom šarenih kuća s čijih se prozora, kao umjetnine, spušta različito cvijeće i osjetiti stari mletački štih.
Osim bogate kulturne baštine, Rovinj se ponosno može pohvaliti i svojom gastronomskom ponudom za koju mnogi tvrde da je upravo glavni pokretač turizma u ovom mjestu. U ovaj se gradić smjestilo oko 70-ak restorana i konoba, a među njima se kriju i dva restorana s Michelinovom zvjezdicom. Svojim bogatim kulinarskim naslijeđem i raznolikom ponudom domaćih proizvoda, Rovinj donosi jedinstveni okus mediteranskog i istarskog podneblja i tako turističko iskustvo podiže na potpuno novu razinu.
Danas je gastronomija puno više od dobrog obroka, ona je utjelovljenje tradicionalnih vrijednosti i modernih trendova u turizmu. Poštivanje kulture i briga o lokalnoj zajednici, zdrav način života, autentičnost i održivost samo su neki od pokazatelja uspješnosti gastronomije, a Rovinj se time itekako može pohvaliti.
Od street i fast food hrane pa sve do konoba s autentičnom istarskom hranom i luksuznih fine dinning restorana koji pripravljaju samo s namirnicama visoke kvalitete iz jadranskog plavetnila. U ovom će se gradu naći nešto za svačije nepce.
A u blizini Rovinja se nalazi i poznata vinska cesta Rovinjštine koja je postala nezaobilazna stanica za sve one koji istinski uživaju u autohtonim okusima.
Prva Michelinova
Upravo se u ovom gradu smjestio i restoran koji nosi epitet prvog hrvatskog s Michelinovom zvjezdicom. Kulinarski virtuoz Danijel Đekić transformirao je obiteljsku konobu Monte u izvanredan objekt i tako 2017. godine dobio potvrdu od vrhunskih stručnjaka za svoj rad. Konoba Monte je oduvijek bila u vlasništvu njegove obitelji, a cijela priča je započela još 1985. godine. Danas zajedno sa svojim sinom Iljom priprema životopisne jelovnike s jelima koji su sinonim za umjetnost. Njihovo kulinarsko umijeće nadopunjeno je stručnošću sommelierke Tjitske, koja vješto odabire savršeno vino da prati svaki zalogaj.
Ovaj fine dinning restoran oduvijek se isticao u kreativnosti, a tajna njihove kulinarske filozofije leži u korištenju sezonskih i lokalnih namirnica, od sočne ribe, mekog mesa pa sve do različitog povrća i bilja. Na ovaj način njeguju bogatu tradiciju i izvornost istarske kuhinje te podupire lokalne poljoprivrednike i proizvođače.
Među njegovim kulinarskim strastima jastog zauzima posebno mjesto. Podrijetlom iz raskošnih voda Jadranskog mora, jastog je poznat po svom slatkom, delikatnom mesu koje odražava skladnu sinergiju kopna i mora, a chef Đekić pazi da njegovo podrijetlo bude izvorno hrvatsko te da je uvijek svježe.
Ovaj specijalitet, ali i mnoge druge kulinarske delicije, posjetitelji će moći kušati 24. listopada kada će se u Grand Park Hotelu Rovinj s početkom u 19 sati održavati The Signature Dish: 4 of a Kind gdje će svjetski priznati chefovi posjetitelje voditi kroz niz gurmanskih iskustava odajući počast Istri.
Kulinarske spektakle pripremaju četiri poznata chefa, a promocijom autohtonih jela i domaće proizvodnje prikazat će čitavo bogatstvo Jadrana i Istre. Uz dobre zalogaje, naći će se tu i dobra vina da upotpune svaku kombinaciju.
Iz najčišćih voda
Osim Danijela i Ilije Đekića, svojim će vas znanjem zadiviti malteški chef Jeffrey Vella. On je od 2019. godine glavni chef Cap Aureo, restorana smještenog u sklopu Grand Parka Hotela Rovinj, koji ističe kako svaki njihov tanjur i čaša skrivaju djelić Istre i njene tradicije.
Chef Vella je poznat po svojoj maštovitoj i pedantnoj kulinarskoj izradi, baš kao Chef Đekić, i njegova tajna leži u lokalnim, sezonskim sastojcima s obližnjih farmi, tržnica i ribarnica.
Naročito u bijeloj ribi brancin, poznatoj po svom delikatnom okusu i čvrstoj, pahuljastoj teksturi, koja uspijeva u kristalno čistim vodama Jadranskog mora, a zauzima središnje mjesto na njegovom jelovniku. Chef Vella uzdiže ovu ribu na novu razinu, naglašavajući njezine prirodne okuse.
Morska šparoga
Na događaju The Signature Dish: 4 of a Kind naići ćete i na gurmanske detalje jednog od najutjecajnijih i najcjenjenijih chefova u Italiji i Europi, Emanuelea Scarella. Njegov kulinarski repertoar uključuje intrigantnu upotrebu motara, zelene biljke hrskave teksture. Poznata je i kao morska šparoga, a jedinstvena je namirnica koja uspijeva uz rovinjsku obalu i bere se ručno, bez potrebe za gnojivima ili pesticidima.
U suradnji s Maistra Hospitality Group, chef Scarello će predstaviti Agli Amici Rovinj, restoran kojeg krasi Michelinova zvjezdica, a koji pruža neodoljivi pogled na staru jezgru Rovinja i tako donosi drukčije gourmet iskustvo.
Uz predanost korištenju lokalnih i sezonskih proizvoda, uključujući rajčice, jakobove kapice, trilju i janjetinu, jelovnici chefa Scarella crpe inspiraciju iz njegovog izvornog restorana.
Zagonetna hobotnica
Savršenu četvorku upotpunit će maestro mediteranskih okusa, chef Damir Pejčinović koji inzistira na korištenju najsvježijih i najkvalitetnijih domaćih namirnica. Njegovo kulinarsko umijeće donijelo mu je članstvo u Relais & Châteaux, ekskluzivnoj udruzi koja se sastoji od svjetski poznatih chefova i luksuznih hotela. Među njegovim prepoznatljivim jelima posebnu pozornost privlače primamljivi tartufi, sočni brancin i delikatne jakobove kapice.
On će, pak, na fine dinning večeri otkriti sve čari zagonetne hobotnice koja skriva mnoštvo okusa i tekstura. U kombinaciji s najboljim regionalnim vinima, pažljivo odabranim da upotpune svoje nijanse, doživjet ćete hobotnicu kao meso bogato proteinima, a koje nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti.
Pripremajući svoja jela u više sljedova, chefovi će posjetitelje 24. listopada upoznati s najrazličitijim okusima Istre. Večera će se održati u restoranu Cap Aureo u sklopu Maistrinog Grand Park Hotela Rovinj, s početkom u 19 sati.
Lokacija za događaj pomno je odabrana jer je upravo za ovaj hotel mnogi tvrde da je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Glamur koji odiše u svakoj prostoriji, spa, dječja igraonica i dozvoljen boravak za kućne ljubimce samo su neke od stvari koje oduševljavaju.
Za one koji ne vole iznenađenja, mogu pogledati menu i otkriti sve njegove detalje, a više o programu možete saznati i skenirajući QR kod.
Sudeći prema TripAdvisoru, najbolja mjesta za večere u Rovinju su upravo tri restorana iz kojih dolaze ugledni chefovi, stoga nema sumnje da posjetitelje očekuje spektakl. Cijeli će događaj biti obogaćen dobrim gutljajima luksuznih vina i vokalnom izvedbom hrvatske pjevačice Jelene Radan.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Maistra Hospitality Group i Turističkom zajednicom grada Rovinja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....