Zagrebački gablec

U ovoj maloj gostionici na Vlaškoj pripremaju baš slasne domaće obroke u vrijeme gableca

Gajbica nudi svježe pripremljena dnevna jela po pristupačnim cijenama, a atmosferu doista sami trebate iskusiti

Gablec nikada nije bio samo obrok. To je prava umjetnost stanke - trenutak kad radni dan nakratko stane, a svijet se okrene oko tanjura, žlice i vilice, soli i papra. Ali danas, dok jurimo između obaveza, sve češće zaboravljamo koliko taj trenutak može biti itekako važan. Tko još ima vremena za pravi gablec? Mi, izgleda, još uvijek vjerujemo u njega. A ako vjerujete i vi, vrijeme je da svratite u Gajbicu u Vlaškoj ulici 7.

Gajbica je mali restoran s velikim srcem, i to osjetite čim zakoračite unutra. Kao da ste svratili kod nekoga poznatog na ručak - sve je toplo, domaće i jednostavno. Nema suvišnog luksuza ni pretencioznosti, ali ima onog što je uistinu važno: mirisa tople kuhane hrane, osmijeha osoblja i atmosfere koja vas nenametljivo tjera da ostanete malo dulje. Ljubitelje modernijih okusa zanimat će da ovdje, primjerice, nude falafel, one koji ne preskaču doručak da su u ponudi fritaje, a one koji ne jedu meso da u ponudi imaju i vege obroke.

image
Privatna arhiva

Na ploči s dnevnom ponudom tog su nas dana dočekali curry ćušpajz s piletinom i špekom, domaća kobasica s kiselim zeljem, grilanim kruhom i salatom, te još nekoliko jela koja su obećavala toplinu i okuse koji griju dušu. Odlučili smo se za ćušpajz i kobasicu, a uzeli smo i salatu, jer nam je privukla pažnju svojim raznolikim sastojcima.

image
Privatna arhiva

Ćušpajz je bio pravo malo iznenađenje - bogat, pun okusa, curry nije oduzimao riječ ostalim komponentama, taman dovoljno začinjen da vas podsjeti na neka davna popodneva uz bakinu kuhinju, a košta 6,60 eura po porciji!

image
Privatna arhiva

Domaća kobasica s prilozima bila je nešto skuplja, 12,80 eura, ali to je obrok vrijedan svakog centa. Porcija je bila obilna, kombinacija kobasice, kiselog zelja i grilanog kruha gotovo besprijekorna, pogotovo kada uzmemo u obzir kakve se kobasice nude na adventu. Uz sve to, salata nas je potpuno osvojila - za 6,90 eura dobili smo poštenu porciju, pravi obrok u zdjeli prepun zdravih sastojaka i s bogatom količinom fete koja je sve povezala. Uz nju su nam servirani maslinovo ulje i aceto balsamico, što nam se svidjelo jer volimo sami začinjavati salatu. Uz to smo pili i domaći ledeni čaj od bazge koji nam je baš lijepo sve zaokružio.

image
Privatna arhiva

Osoblje je nakon objeda podijelilo s nama svoju filozofiju: "Želimo da se svatko ovdje osjeća kao kod kuće. " Tako radimo od prvog dana i to ne namjeravamo mijenjati", rekli su nam. I u tome, onako usputno gledajući itekako uspijevaju - svaka njihova gesta i osmijeh svjedoče o tome koliko im je stalo do svakog gosta. Također valja napomenuti kako imaju svoju dostavu, ali uvijek bismo vam prije preporučili da posjetite Gajbicu i uživate kako u ambijentu, tako i u atmosferi.

Uz to, saznali smo da Gajbica redovito surađuje s organizacijom Sve za nju, centrom za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka. To jednostavno moramo spomenuti jer je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja pokazuje koliko je solidarnost važan dio njihova poslovanja.

Desert, nažalost, nismo probali. Iskreno, bili smo puni, a i u žurbi - jer tko ima vremena za dulje zadržavanje kad svrati na gablec? No, ne žalimo, jer to nam daje pravi razlog za povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:02