ZABORAVLJENI RECEPT

Zlatko Puntijar pripremio nam je kraljevsku bijelu tortu kakvu je volio papa Julije III.

 Marko Miscevic/Cropix
Zlatka Puntijara posjetili smo u obiteljskom restoranu na zagrebačkoj Gračanskoj cesti

Trebat će vam:

450 g svježe mozzarele
450 g šećera u prahu
40 g ružine vodice
100 g kiselog vrhnja
7 bjelanjaka
100 g šećera
20 g maslaca

Priprema:

Mozzarellu istući u mužari dok ne postane mekana i pjenasta kao maslac. Dodati šećer u prahu, ružinu vodicu, kiselo vrhnje i postupno istučene bjelanjke lagano umiješati kuhačom. Uzeti posudu za pečenje torti, namastiti maslacem i posipati brašnom, te u nju dodati smjesu. Peći je polako na 160 stupnjeva, jače odozgo nego odozdo. Kad je pečena, pustiti je da se ohladi, pa tek onda preokrenuti na podlogu (tanjur ili pladanj). Po želji rastopiti šećer, dodati maslac i prošarati tortu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 00:46