Slastice od dizanog tijesta poput makovnjače i orahnjače u mojoj su obitelji uglavnom rezervirane za blagdane. Kroz ostatak godine, kada se ekipa zaželi bogatog slatkog tijesta, što je najčešće slučaj u vrijeme hladnih zimskih dana kada je topla kuhinja više nego poželjno mjesto za druženje, pripremaju se mekane, lagane i prozračne buhtle. Za one najmlađe uglavnom se pune čokoladnim nadjevima, dok odrasli najviše uživaju u domaćim džemovima i bogatim voćnim punjenjima.
Klasično tijesto za buhtle uvijek radim po istom receptu, veliko mi je otkriće i onaj Petre Jelenić iz Hrvatske kuharice pa onda, kombinacijom njezine i svoje metode, dobivam mekano, aromatično tijesto, savršeno za slatke i slane nadjeve.
Ovog sam se puta odlučila, osim obaveznog klasičnog, taman koliko treba kiselkastog domaćeg džema od marelice, u buhtle upakirati domaći namaz od lješnjaka i čokolade i punjenje od slatkog sira. Postupak pripreme nije zahtjevan, neće vam oduzeti previše vremena pa dok čekate da se tijesto digne, vrlo jednostavno možete pripremiti nadjeve. Domaći namaz od lješnjaka i čokolade pripremite u zdravijoj varijanti, s datuljama i kakaom u prahu, a nadjev od sira možete napraviti i u slanoj varijanti, uz dodatak vlasca ili drugog začinskog bilja.
Trebat će vam:
500 g brašna
250 g mlakog mlijeka
130 g maslaca
1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca
50 g šećera
2 jaja
1 žumanjak
prstohvat soli
Za nadjev od lješnjaka:
100 g lješnjaka
3 datulje
2 žlice kokosova ulja
2 žlice kakaa u prahu
Za nadjev od sira:
200 g svježeg sira
1 žlica šećera za sir
2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže, a za to vrijeme pripremite nadjeve.
Za domaći čokoladni namaz s lješnjacima najprije ubacite lješnjake u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta. Kada su gotovi, očistite ih od opni pa ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete sitno brašno. U posebnoj posudi pomiješajte kokosovo ulje, prstohvat soli i kakao u prahu pa ubacite u blender. Dodajte i datulje, med ili javorov sirup, po želji. Blendajte dok ne dobijete kremasti namaz.
Za nadjev od slatkog sira, dobro pomiješajte sir, šećer i žličicu ekstrakta vanilije. Možete dodati i suho voće ili čak džem po želji.
Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih tople, takve su najbolje.