Ukradi recepte

Za St. Patrick‘s Day pripremamo tri klasika s pivom i viskijem koje obožavamo

Danas se u svijetu obilježava najvažniji irski praznik, a mi znamo što će se tom prigodom jesti

Danas, 17. ožujka diljem svijeta toči se irsko pivo, nosi se zelena boja i, ako uvjeti i okolnosti dopuste, slavi se irska kultura uz pjesmu i ples. Proslava Dana sv. Patrika, odnosno St. Patrick‘s Day, tradicionalno se obilježava u gradovima u kojima postoje velike i dobro povezane irske zajednice, ponosne na zemlju iz koje potječu. Gastronomski gledano, uvijek je tijekom te proslave veći fokus na irskim proizvođačima piva, nego na hrani, no to ne znači da gozba izostane. Upravo suprotno, na taj bi se datum Irci odmorili od korizmenog posta i počastili bogatim jelima od povrća i mesa.

Iako ne biste to isprva rekli, prizori piva koje teče u potocima izvorno nisu dio irske tradicije. Štoviše, sve do 1970-ih na taj su dan pubovi u Irskoj bili zatvoreni. Ipak je riječ o crkvenom blagdanu na koji se obilježava smrt sv. Patrika čija je važnost za irski narod neporeciva. Upravo je sv. Patrik preobratio Irce na kršćanstvo, ni manje, ni više nego uz pomoć djeteline s tri lista. Ona je danas prepoznata kao simbol cijele države, a prema običaju bi je potapali u čaši viskija prije nego što bi ga ispili u čast zaštitnika cijelog naroda.

Za komercijalizaciju same proslave zaslužna je velika populacija irskih imigranata u SAD-u, koja je slavila svoje zajedništvo i prisjećala se domovine iz koje su emigrirali u potrazi za boljim životom. Takva vesela druženja u pubovima s kraja 18. stoljeća s vremenom su se prelila na ulice pa su krajem 19. stoljeća gradovi poput Bostona, New Yorka i Chicaga održavali slavlja i parade posvećene obilježavanju tog dana. Globalni fenomen ovog slavlja zanimljiv je jer je jedan od rijetkih slučajeva da se na raznim krajevima svijeta slavi nacionalni blagdan jedne specifične države.

image
Vedran Peteh/Cropix

Danas se on slavi i u Hrvatskoj, bilo u irskim pubovima ili u službenoj organizaciji Veleposlanstva Irske u svrhu promicanja irske kulture. Među Ircima koji već godinama žive u našoj zemlji je i Stephen Breslin, koji redovito surađuje s Veleposlanstvom u pripremi raznih zbivanja, a samo za Dobru hranu ispričao je više o običajima i specijalitetima koji se na taj dan znaju naći na irskim stolovima.

"Većina ljudi to danas više ne radi, no tradicionalno bi se na Dan sv. Patrika ujutro prvo išlo na misu. Ljudi bi uvijek u zapećku nosili svježu djetelinu s tri lista, što je bilo osobito dirljivo vidjeti. Nakon mise vratili bi se kući na bogati doručak", ispričao nam je te dodao da bi se na stolu našle i krvavice, kobasice od svinjetine, masti, kruha, zobene kaše i začina, razni mesni naresci, gljive, grah...

Nakon cijelog dana obitelj bi se okupila na svečanoj večeri poslije koje bi uslijedio nastavak slavlja: "Večera bi najčešće uključivala janjeće pečenje jer je to posebniji i skuplji komad mesa i ne jede se baš svakodnevno. Naravno, tu je i odlazak u mjesto na festival, paradu, druženje s ljudima, koje bi završilo u pubu gdje bi obavezno svirala irska muzika bez koje to ne bi bila proslava Dana sv. Patrika", opisao je i dodao kako postoje razlike u jelima koja se za proslavu St. Patrick‘s Daya spravljaju u Irskoj, za razliku od onih u Americi gdje je velika irska zajednica s godinama stekla neke nove običaje. Više o ovoj temi možete pogledati ovdje.

U nastavku vam donosimo tri recepta koje je povodom ove priče pripremila poznata domaća blogerica Sandra Rončević prema receptima Stephena Breslina.

GOVEĐI GULAŠ SA STOUT PIVOM

Poznata domaća blogerica skuhala nam je jelo na žlicu prema receptu Stephena Breslina, idealan za vikend ručak!

KRUH SA SODOM I PIVOM, BEZ DIZANJA

Sandra Rončević napravila nam je i sjajan kruh koji se ne treba dizati, samo zamiješate sastojke i sve ispečete.

SOČNI PUDING OD KRUHA, MASLACA I ĐUMBIRA

Možda je tajna njegova dobrog okusa u kruhu, a možda ipak u irskom whiskeyju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 06:11