ZA POD ZUB

Za ovaj sočan iznutra, a hrskav izvana biskvit kolač s marelicama ne trebaju vam ni jaja, a ni mikser

 Lidija Lončarić
Napravila sam kolač koji bi mogao biti novi hit na ljetnim druženjima. Toliko je sočan, gotovo kremast iznutra da se nećete moći zaustaviti na samo jednom komadu

Stigla je sezona marelica, i ja ne mogu biti sretnija. Obožavam džem od marelice, volim ih pečene, u slatkim i slanim kombinacijama, i bez problema dajem pet eura za kilu na zagrebačkom Dolcu. Slatke su, sočne i vesele me više od jabuka, a ostalo voće ionako je skuplje.

Kada sam već napunila svoju platnenu vrećicu slatkim plodovima, odmah na putu s tržnice počela sam razmišljati o dobrom sočnom biskvit kolaču s marelicama. Potom sam sat ili dva najprije nestrpljivo čekala da se skuha ručak, a onda se bacila na eksperimentiranje. Prilikom pripreme nisam koristila ni jaja niti mikser, i ovaj kolač ispao je bolje od 90 posto onih koje napravim koristeći sva čuda od kuhinjskih aparata.

image
Lidija Lončarić

Kokos, marelice i limun, evo još jednog dokaza, zaista se vole. Kolač sam poslužila najprije samostalno, a onda uz kuglicu sladoleda od limuna. Pa još jednom uz kuglicu sladoleda od vanilije, a prije odlaska na spavanje maznula sam još jedan komadić kada je već bio dobro ohlađen. Sve to, naravno, u svrhu istraživanja, kako bih vama mogla reći - fakat je dobar u svakom obliku i u svako doba dana!

Za marelice će vam trebati:

  • 4-5 marelica
  • sok pola limuna
  • 1 žlica šećera

Za biskvit će vam trebati:

  • 130 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • 4 žlice kokosova brašna
  • prstohvat soli
  • 120 ml mlijeka
  • 30 g jogurta
  • sok od pola limuna
  • korica od pola limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml ulja

Za hrskavi posip:

  • 4 žlice kokosova brašna
  • 40 g hladnog maslaca (plus još za premazivanje kalupa)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • malo limunove korice

Priprema:

Marelice najprije prepolovite, a zatim svaku polovicu ponovno prepolovite. Ubacite ih u zdjelu i pospite žlicom šećera te poprskajte sokom pola limuna. Pustite da stoje. U većoj posudi pomiješajte mlijeko, jogurt, sok pola limuna, vaniliju i ulje. Na to dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer u koji ste utrljali limunovu koricu, prstohvat soli i kokosovo brašno. Sve dobro pomiješajte, trebali biste dobiti gustu smjesu. Prebacite je u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Po njoj rasporedite komadiće marelica, jedan do drugog. Kada ste gotovi, tek tada prstima pomiješajte sve sastojke za posip. Spreman je kada dobijete mrvičasto tijesto. Pospite po marelicama i pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. ili dok čačkalica koju ste zaboli u kolač ne izađe čista. Kratko ohladite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 10:38