KUHARSKI ŠAH

VRIJEME JE ZA BRUDET: Omiljeno pučko jelo za dušu na četiri tradicionalna načina!

 Getty Images/iStockphoto
Pučko jelo koje naglašava kuharsku domišljatost iz temeljne jednostavnosti brzo prelazi u složenost nijansi!

Pučko, da ne kažemo sirotinjsko izvorište brudeta, naglašava mediteransku kuharsku domišljatost. Nekoliko začinskih trava ubranih putem potpuno mijenja priču. Od sirotinjskog brudet se promeće u bogati i bez skupe ribe. U času najjednostavnije jelo izraste u najsloženije. Dovoljno je dodati nekoliko sitnih ribica ili ribljih glava koje preostanu nakon filetiranja kapitalnih primjeraka. Glava grdobine čini čuda u mnogim jelima, osobito u brudetu. Najgorljiviji zagovornici tvrde kako je upravo riblji brudet poslužen na samoj Posljednjoj večeri. Načinjen je bio, kažu, od 13 vrsta riba, po jedna za svaku osobu za stolom. No, i u svakodnevici se svaki detalj tog važnog jela promišlja, što je vidljivo već i u imenu. Brodetto je umanjenica, dakle u prijevodu bi to bila juhica. Kako se širio Jadranom, a potom i dalje od najsjevernijih prema južnijim dijelovima Mediterana, brodetto je mijenjao imena. Prekršten je već i u svojoj domovini, broeto. Kod nas se zove često i brujet, bourdeto. Kada je luk u pitanju, u jušnim jelima sve se više kuhara odlučuje za raznolikost pa uz ljutiku vole stavljati i žuti i ljubičasti luk, srebrenac, pa čak i poriluk. Što se češnjaka tiče, šarenac premoćno vodi u svim anketama. Rasprava se vodi samo na temu kada se brudetu dodaje češnjak: na početku tako da se potpuno istopi i jedva osjeti, ili na koncu, pa mu je nazočnost naglašena.

Kako vi pripremate brudet kod kuće? Podijelite s nama svoje recepte, a u međuvremenu isprobajte ukusne recepte za brudet!

Brudet s palentom

Brudet od rakovice

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Srdele na brudet

Privatna arhiva

Svečani brudet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 01:37