Mnogi ga svojataju

Vjerojatno ni za jedno jelo na svijetu ne postoji toliko recepata kao za ovo

Pripremite boršč, tradicionalno ukrajinsko jelo za koje su mnogi mislili da dolazi - iz Rusije. Krivo!

U sklopu velikog specijala posvećenog etničkoj kuhinji koji smo objavili u magazinu Dobra hrana, Marija Meleshko skuhala je posni boršč, tradicionalno ukrajinsko jelo. Evo kako se radi u Ukrajini iz kraja iz kojeg dolazi Marija!

image

Marija Meleshko

Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

(za 3 l boršča)

2 srednje velike glavice luka
1 mrkva srednje veličine
¼ glavice celera
100 g kupusa
1 cikla
250 g graha
250 g pasirane rajčice
4 češnja češnjaka
peršin, kopar, lovorov list
sol, papar

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Grah namočite preko noći i skuhajte ga. (Za bržu pripremu možete koristiti konzervirani grah.)

Kupus narežite na tanke trake i dinstajte na tavi na suncokretovom ulju.

Ciklu naribajte i dinstajte na tavi na suncokretovom ulju. (Ciklu nemojte miješati s kupusom!)

U loncu u kojem ćete kuhati boršč dinstajte naribanu mrkvu i celer te sitnije nasjeckani luk. Dok se povrće dinsta, ogulite dva krumpira i narežite ih na kockice.

Prodinstanoj mrkvi, celeru i luku dodajte krumpir i prethodno skuhani grah. Zalijte kipućom vodom te dodajte sol, papar i lovorov list. Nakon 10 minuta dodajte dinstani kupus, a nakon još 5 minuta ciklu.

Ciklu obavezno stavite zadnju u lonac kako bi boršč dobio svoju karakterističnu crvenu boju. Nakon cikle dodajte pasiranu rajčicu. Pred sam kraj dodajte nasjeckani peršin i češnjak. (Za ljetnu varijantu možete dodati svježu mentu i limun.)

Poslužite s kiselim vrhnjem.

Više dobrih recepata iz ukrajinske kuhinje potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 15:47