Makedonski specijalitet

U restoranu ga uvijek naručujete, no pripremate li ga ikad kod kuće? Ovim gravče na tavče želite se pohvaliti

Tradicionalni makedonski specijalitet prija uz meso, a mi vam donosimo recept za posebno dobru izvedbu

Krenula je sezona roštilja, a kad ga naručujemo u restoranima većina nas uz njega redovito posegne i za nezaobilaznim prilogom - makedonskim specijalitetom poznatim kao gravče na tavče. No, jeste li ga ikad pokušali pripremiti kod kuće?

Za našeg posjeta Makedoniji jedan od najboljih gravče na tavče pojeli smo u restoranu Ostrvo nedaleko Ohridskog jezera. Premda postoji nekoliko recepata za ovo jelo, mi smo tada uspjeli doći do recepta Mare Tasevske koji nas je "izuo iz cipela", stoga vam ga ostavljamo u nastavku, nadajući se kako ćete ga isprobati već idući put kad pomislite zapaliti vatru i ispeći dobru pljeskavicu ili vratinu s roštilja. Vjerujte, nećete požaliti!

image
Redstallion/Getty Images/istockphoto

SAVJET VIŠE: Za gravče na tavče uvijek birajte grah tetovac. Je li dobre kvalitete možete provjeriti "na zub". Kad ga pregrizete, ako je iznutra žut, potražite onaj svjetliji i bez pukotina na površini. Drugo, što je jednako važno je da grah pripremate u glinenoj posudi, tako će specifičan okus na kuhane kestene i njegova mekoća još više doći do izražaja.

image
Mario Kučera/Arhiva Cropix

GRAVČE NA TAVČE

Po receptu Mare Tasevske

Trebat će vam:

500 g graha tetovca
1 luk
2 žličice mljevene crvene paprike
pire od rajčice
sol i papar
stručak metvice

Priprema:

Skuhajte grah tetovac s nekoliko listova mente. Ocijedite ga. Na ulju zažutite luk pa mu, kada postane staklast, dodajte grah i mljevenu crvenu papriku, a po želji i žlicu do dvije pirea od rajčice. Posolite i popaprite te zapecite u pećnici na 180 - 200 ºC u glinenoj posudi dok se ne stvori korica i grah ne zapeče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 09:03