savršeno za tmurne dane

U ovim sočnim čokoladnim browniejima tajni sastojak su - trešnje!

U smjesu ubacite usitnjene komadiće sezonskog voća

Ako se uspijete suzdržati da ne pojedete sve fine trešnje koje ste kupili u dućanu ili na tržnici, izvadite iz njih koštice, usitnite njihovo slatko meso i ubacite ih u smjesu za brownieje! Pripazite na dužinu pečenja kako bi brownieji ostali iznutra kremasti, a bili pečeni izvana. Komadići rastopljene čokolade i trešanja također će doprinijeti njihovoj sočnosti zbog koje ćete se teško zadržati samo na jednom komadu. Pritom ih možete jesti same ili "a la mode" odnosno još uvijek tople s kuglicom omiljenog sladoleda i preljevom od čokolade ili pak trešanja.

image
Elena Pavlova /Getty Images/istockphoto

Brownieji s trešnjama

120 g brašna
56 g kakaa u prahu
170 g otopljenog maslaca
30 ml biljnog ulja
200 g šećera
150 g svijetlo smeđeg šećera
½ žličice soli
3 velika jaja sobne temperature
113 g tamne čokolade
150 g trešanja bez koštica

image
Elena Pavlova /Getty Images/istockphoto

Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite dublji lim za pečenje veličine 20 x 20 cm papirom za pečenje. Prosijte brašno i kakao prah u zdjelu. U drugu zdjelu dodajte otopljeni maslac, biljno ulje, bijeli i smeđi šećer i umutite sastojke mikserom da se sjedine. Dodajte sol i umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim snažno mutite tri minute. U tekuću smjesu dodajte prosijano brašno i kakao prah te ih lopaticom umiješajte dok gotovo ne ostane brašna. Dodajte grubo usitnjenu čokoladu i nasjeckane trešnje i miješajte dok se dodaci ravnomjerno ne rasporede po smjesi pa zatim sve izlijte u pripremljeni lim za pečenje.

Pecite na središnjoj rešetki 40-50 minuta. Sredina bi trebala izgledati lagano drhtavo, a rubovi učvršćeni. Ako središte izgleda mljackavo, nastavite peći. Izvadite kolač na rešetku da se ohladi, zatim ga izvadite iz lima zajedno s papirom za pečenje pa izrežite ga na kocke ili pravokutnike na dasci za rezanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 07:44