Tanjur nije dovoljan

Tjestenina koju je lako obožavati: Napravite špecle od špinata i spojite ih s mnogima omiljenom namirnicom

Špek ili slanina dat će ovom jelu posebno dobar okus, a panceta vas, ako zažmirite, okusima odvesti sve do obale... Doista, ovo jelo moraš voljeti

Ako vam je hladnjak prazan, a jede vam se ukusno i utješno jelo, onda je ovaj recept za vas, pogotovo ako volite hranu koja podsjeća na djetinjstvo. Riječ je, kako smo spomenuli, o špeclama, koje kad godi ih objavimo i u kojem god obliku to bilo, izazovu veliku pažnju, a za njihovu vam pripremu neće trebati nikakve posebne namirnice, već sve ono što zasigurno imate već kod kuće.

Ovog puta prisjećamo se našeg recepta za špecle sa špinatom. Upravo mu je sezona, pa će boja tjestenine biti intenzivnija nego da je radite s kupovnim i zamrznutim špinatom, a okus puno ljepši. Posebno dobro uz ovo jelo ide špek, slanina ili panceta, već kako najviše volite. Samo pripazite na masnoću i sol, jer i jednog i drugog ne nedostaje i u špeku. Alternativa mogu biti i suhe kobasice, koje niste znali kako iskoristiti osim da ih narežete ili ubacite u grah.

image
Biljana Blivajs/Cropix

ŠPECLE OD ŠPINATA SA ŠPEKOM

Trebat će vam:

150 grama glatkog brašna
malo soli
350 grama špinata
80 g jogurta
2 jaja

Za umak:

2 žlice maslaca
1 mladi luk
100 g špeka ili slanine
50 grama feta sira
sol

Priprema:

Špinat skuhajte, dobro ocijedite i usitnite pa stavite sa strane. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, jaja, sol, jogurt i ocijeđeni špinat. Kad se smjesa formirala, prebacite ju u vrećicu za zamrzavanje i odrežite joj jedan vrh i kroz njega u kipuću slanu vodu istiskujte špecle. Špecle su kuhane kad isplivaju na površinu, za oko 3 minute. Za umak, otopite maslac i na njemu ispržite mladi luk. Dodajte nasjeckani špek ili slaninu i posolite po ukusu, ako je potrebno. Ubacite i špecle te sve još jednom promiješajte. Poslužite s komadićima feta sira i uz salatu od svježe rajčice.

Pogledajte kako smo mi to napravili!

Savjeti za još bolje špecle!

Ako ne posjedujete spravicu za špecle, poslužiti će i vrećica za zamrzavanje, ribež ili cjedilo koje ima šire rupe.
Umjesto špinata možete koristiti i pire od buče, celera ili cikle.
Kada protisnete svu smjesu, lagano promiješajte tijesto u vodi kako se ne bi slijepilo.
Špecle možete napraviti i u slatkoj verziji te ih na kraju na tavici ‘‘okrenuti‘‘ u maslacu, šećeru i krušnim mrvicama, te servirati uz voćni umak, pospati tostiranim lješnjacima ili bademima.

Ovaj video recept nastao je u sklopu našeg serijala Koohača, koji smo objavljivali u nastavcima 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:50