Svinjski kare s pečenim jabukama

 Berislava Picek / Hanza Media

Sastojci:

2 kg svinjskog karea
sol, papar
mesnatiji špek za špikanje
4 kiselije jabuke
timijan
2 mrkve
2 peršina
1 luk
3-4 češnja češnjaka
mesni temeljac
3 dl svijetlog piva

Za salamuru:

4 litre vode
300 g soli
150 g šećera
6 listova lovora
pola žlice papra u zrnu
korica nešpricane naranče, ali može i bez nje

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Zakuhati sve navedene sastojke za salamuru. Ostaviti da se tekućina ohladi pa u nju uroniti meso i ostaviti na hladnom barem preko noći. Izvaditi meso te kuhinjskim ubrusom upiti suvišnu tekućinu. Nožem napraviti nekoliko utora u mesu pa u njih ugurati komadiće špeka. Meso malo posoliti, popapriti te zapeći u pećnici na 220 desetak minuta. Potom dodati oko mesa narezano povrće, timijan, lovor iz salamure, uliti temeljac ili vodu te pola piva. Zaklopiti posudu za pečenje te peći na 150 stupnjeva dva sata, a na pola pečenja dodati i ostatak piva. Jabuke dodati 20-ak minuta prije kraja pečenja ili ih ispeći zasebno i poslužiti s pečenjem. Uz meso se mogu zapeći i krumpiri.

Svidio vam se recept? Pročitajte još:

Napravili smo pulled pork i to nam je definitivno najbolji sendvič!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 17:47