TOTALNI HIT

Svi pričaju o tamnim kroštulama, posebne su zbog jednog sastojka, imamo recept

Tradicionalno, kroštule se posipaju samo šećerom u prahu

 Marko Miščević/cropix/
Kao i ‘obične‘, i ove se kroštule posipaju šećerom u prahu, ali nemojte biti rob navike, slobodno isprobajte i druge posipe

Mnogima je, a pogotovo stanovnicima Istre, Kvarnera i Dalmacije, fašničko doba nezamislivo bez kroštula. I dok kontinentalci radije posegnu za krafnama, a Slavonci za listarićima, na našim se otocima i obali najčešće u vrijeme maškara peku dobre stare - kroštule.

Iako danas postoji mnogo recepata za ovu tipičnu karnevalsku slasticu, zapravo se neznatno razlikuju - bilo tek jednim sastojkom u receptu ili, pak, posipom koji može biti klasičan - šećer u prahu, ili malo hrabriji - poput meda, šećera i cimeta ili čokolade.

image

Razlika između ovog i drugih recepata je tek u jednom sastojku

Pexels

Razlika može biti i u načinu pečenja - mnogi kroštule peku kako se to radilo nekad, u dubokom ulju, dok su drugi postali vjerniji modernoj inačici pečenja koja ide u smjeru zdrave prehrane, te kroštule peku u pećnici.

U receptu za tamne kroštule o kojemu su se mnogi raspisali posljednjih dana naglasak je, pak, na sastojku koji često dodajemo kolačima, ali ga do sad nismo kušali u osnovnoj smjesi za kroštule. Riječ je, kako ste možda pretpostavili, o kakau.

Sastojci za tamne kroštule:

  • 220 g glatkog brašna
  • 40 g gorkog kakaa
  • 3 žumanjka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica vrhnja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice vode
  • korica jednog limuna
  • ulje za prženje, oko 400 ml

Priprema:

Od sastojaka ručno umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite na pobrašnjenu podlogu, prekrijte krpom i ostavite da stoji minimalno pola sata.

Tijesto razvaljate drvenim valjkom na debljinu koju želite, no poželjno je ipak da to bude što tanje.

Nožem ili kotačićem za tijesto oblikujte trakice duge oko 10 cm. Svaku traku nožićem zarežite pri vrhu te kroz taj otvor provucite drugi kraj tijesta da dobijete čvor. Ako vam je to komplicirano, taj postupak nije obavezan.

Oblikovane kroštule pržite u dubokom ulju.

Kada su gotove stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Još tople pospite šećerom u prahu ili drugim željenim posipom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 17:23