RUČAK USRED TJEDNA

Sočna piletina u bogatom umaku od rajčice, vina i maslina sa sitnom tjesteninom

Pripremite li je na ovaj način, piletina će ostati sočna, a zahvaljujući aromatičnom bilju i bogata okusom

Trebat će vam:

500 g piletine s kostima

1 luk

2 režnja češnjaka

250 ml crnog vina

2 lovorova lista

4 grančice timijana ili 1 žličica suhog timijana

2 grančice ružmarina

1 šaka svježeg peršina

2 konzerve umaka od rajčice s komadićima

2 žlice kapara

1 žlica aceta balsamica

1 šaka maslina bez koštica

300 g sitne tjestenine

300 ml temeljca

Sol i papar

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 220 stupnjeva. Piletinu natrljajte soli i paprom i poprskajte maslinovim uljem. Stavite je u posudu i pecite u pećnici oko 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izvadite je iz posude, u tavu dodajte još malo ulja pa dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 5 do 8 minuta ili dok luk ne poprimi zlatnu boju. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte vino i pustite da alkohol ispari, a zatim dodajte lovorov list, timijan, ružmarin i peršin te umak od rajčice. Dodajte i temeljac, a zatim i kapare, aceto balsamico, masline i sitnu tjesteninu. Dobro promiješajte i u tavu vratite piletinu tako da strana na kojoj je koža gleda prema gore. Ubacite u pećnicu i pecite dok tjestenina ne omekša, oko 20 minuta. Promiješajte i pustite da odstoji desetak minuta, a prije posluživanja pospite s još malo peršina.

Savjet!

U jelo možete dodati i gljive po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:23