Gotovo u 20 minuta

Sjećate li se proje? Jelo naših starih još je bolje ako mu dodate ovu namirnicu

Neki su je obožavali, drugima je već "išla na uši", no vjerojatno ne postoji osoba na ovim našim prostorima koja u djetinjstvu nije jela proju

Bez obzira na to iz kojeg kraja Hrvatske bili, proju ste sasvim sigurno probali barem jednom u životu. Vrlo vjerojatno je to bilo u djetinjstvu kad se nije išlo svaki čas u pekarnicu i trgovinu, već se kruh i sve od brašna uglavnom spravljalo kod kuće, pogotovo kod naših baka. Pored buhtli, savijača, lepinja, kiflica, pogača i kruha, redovito se tada pravila i proja. Ovo jelo, sigurno ćete se sjetiti, neki su obožavali, dok je drugima već "išlo na uši". No, tada se hrana nije smjela odbiti, niti se s njom smjelo igrati, pa smo znali satima sjediti za stolom dok ne bismo pojeli i zadnji zalogaj. Baš će proja mnoge asocirati na te trenutke... Jer znala je biti savršena, još ako je topla, a znala je doduše biti - nećemo se lagati - i kao da jedeš šperploču. Neupitno je da će vas jelo naših starih podsjetiti na baku i okuse prave domaće kuhinje, pa vam u nastavku donosimo odličan i brz recept za ovo jelo, koje je još bolje zbog dodatne namirnice. Naravno, vi proju uvijek možete poslužiti i onako kako najviše volite - u slanoj ili slatkoj, toploj ili hladnoj verziji, s ovim ili bez ovog dodatka. Možete je jesti umjesto kruha, recimo uz gulaš, pašticadu ili sarmu za koju smo vam podijelili recept, ali i kao doručak ili večeru uz šalicu jogurta ili kiselog mlijeka i domaće nareske. Mogućnosti je mnogo.

image
Meteo021/Getty Images

PROJA SA SIROM

Trebat će vam:
100 g glatkog brašna
300 g kukuruznog brašna
200 g mozzarelle, fete ili gaude (već kakav sir volite)
200 ml jogurta
200 ml mineralne vode
1 šalica svinjske masti (ili ulja)
2 žličice soli
1 prašak za pecivo

Priprema:

Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite je da se grije. Sir narežite na kockice (mozzarellu ili fetu prethodno ocijedite).

U dublju zdjelu dodajte oba brašna i sol i promiješajte. Dodajte brašnu svinjsku mast, jogurt i vodu pa umijesite tijesto. Sad dodajte sir i prašak za pecivo pa opet promijesite.

Namastite posudu za pečenje, najbolje svinjskom masti. Stavite jednu žlicu u posudu i gurnite je u pećnicu da se rastopi, pa je zatim kistom razmažite po cijeloj posudi za pečenje. Stavite u nju sad tijesto i vratite sve zajedno u pećnicu i pecite 20 minuta: 15 minuta na 200°C i još 5 minuta na 180 °C.

Pečenu proju ostavite da se malo prohladi pa je narežite na kocke i poslužite uz doručak, kao prilog uz gulaš, sarmu, punjene paprike ili pašticadu, iskoristite kao užinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:53