NEMA BOLJEG

Ručak na žlicu: danas kuhamo morski gulaš s domaćim njokima po receptu iz legendarne dalmatinske konobe

Recept smo dobili na Korčuli, u konobi s tradicijom dugom više od 80 godina...

Kada je svojevremeno naš suradnik Zoran Šimunić Šime posjetio danas već legendarnu konobu Planjak na Korčuli, zamolio je tamošnju ekipu da s nama podijele koji recept. Ovaj za gulaš od hobotnice jedan nam je od najdražih i kada god smo u prilici, rado mu se vraćamo.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

U slučaju da ste i vi danas raspoloženi za morski ručak na žlicu, koristiti možete i smrznutu hobotnicu. Kupiti je možete u svakom boljem supermarketu, ali i naručiti putem dostavnih servisa. Kilogram će vas koštati 20-ak eura. Sve što trebate jest pravilno je odmrznuti, a najbolje će biti ostaviti je još zapakiranu u hladnoj vodi ili nekoliko sati u hladnjaku. Osim hobotnice, za pripremu ovog jela trebat će vam još nekoliko sastojaka poput luka, bijelog vina i pelata koje, sigurni smo, već imate u vlastitoj kuhinji.

Uz hobotnicu na žlicu obavezan je i dobar prilog, a postoji li išta bolje od domaćih njoka? Dok se hobotnica krčka, skuhajte krumpir, pomiješajte ga s ostatkom sastojaka, a zatim umijesite meko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo kako njoki ne bi bili žilavi.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

A nakon ručka, udobno se smjestite, prljavo suđe neka još malo pričeka, a vi se bacite na čitanje feel good priče o legendarnoj gostionici Planjak s tradicijom dugom preko 80 godina. Recept potražite u nastavku, a tekst pročitajte ovdje.

Za njoke će vam trebati:

1 kg krumpira

100 g maslaca

1 jaje

550 g glatkog brašna

na vrh noža naribanog muškatnog oraščića

Za gulaš:

2 kg svježe očišćene hobotnice

2 kapule

3-4 režnja češnjaka

100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

svežanj peršina

200 ml bijelog vina

150 g pelata

sol, papar

Priprema:

Prvo skuhajte hobotnicu s jednim do dva lista lovora, par režnjeva češnjaka te prstohvatom papra u zrnu. Kuhanu hobotnicu procijedite, sačuvajte dio tekućine. Narežite hobotnicu na manje komade. Ostavite sa strane pa izrežite kapulu i češnjak na sitno. Propirjajte luk, češnjak i dodajte hobotnicu. Dodajte pelate pa kada oni zakuhaju, dolijte vino. Sve pirjajte oko 45 minuta dok se sve ne prožme - po potrebi podlijevajte temeljcem od hobotnice. Uskladite okuse. Dok se sve kuha, napravite njoke.

Za njoke stavite krumpir kuhati u kori u jako zasoljenu vodu. Vilicom provjerite jesu li kuhani. Ako vilica prolazi lagano u krumpir, žurno, dok su krumpiri vrući, ogulite ih kroz pašabrodo odnosno pasirku. Dodajte maslac i vrtite kuhačom dok se ne otopi. Stavite na pobrašnjenu podlogu - napravite zdenac u koji ćete staviti jaje, postupno formirajte smjesu uz dodavanje brašna "koliko treba". Treba dodati muškata, soli i papra. Oblikujte njoke u veličine po želji. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu, nakon 2-3 minute. Sve povežite s gulašem od hobotnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:14