Ukusni gablec

Riba i blitva mogu biti više od klasika, napravite ih po ovom receptu i upakirajte u sendvič

 Vanesa Pandzic/Cropix
Ekipa iz Gastronomada otkrila nam je recept za jednu od njihovih panuozzo sengula

Tko kaže da ribu s blitvom morate jesti isključivo za kuhinjskim stolom tijekom nedjeljnog ručka? Umjesto toga spremite oradu na savur i blitvu kao sastojke ukusnog i bogatog sendviča koji možete ponijeti na izlet ili pak na posao. Idealno bi bilo da svoj panuozzo sendvič pripremite od tijesta za pizzu ispečenog u obliku lepinje u krušnoj peći, no bilo kakvo veće pecivo je sjajna alternativa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Recept za panuozzo sengulu s blitvom i oradom na savur

Za ribu:
300 g filea orade bez kostiju, s kožom
50 g oštrog brašna
500 g ljubičastog luka ili šalota
30 g češnjaka
30 g kapara
1 limun
100 ml maslinova ulja
200 ml crnog vina
50 ml kvalitetnog prošeka
sol i papar po želji

Za blitvu:
300 g svježe blitve
50 ml maslinova ulja
režanj češnjaka
sol i papar po želji

Dodatno:
pecivo
grana padano

Priprema:

Oradu posolite i uvaljajte u brašno. Zagrijte maslinovo ulje u prikladnoj posudi te stavite peći ribu na stranu bez kože, a onda i na stranu s kožom. Pecite svaku stranu 2-3 minute. Pazite da se filet ne prepeče. Izvadite pečene filete u prikladnu posudu, gdje ćete dovršiti savur. Na istom ulju prepržite ljubičasti luk, narezan na kriške od 2 cm. Kada luk povene, posolite ga i popaprite, dodajte crno vino i prošek. Dodajte lovor, kapare i limun narezan na ploške debljine 1 cm. Prokuhajte 4-5 minuta te dobivenom smjesom prelijte pečene filete orade. Kada se savur ohladi na sobnu temperaturu, pokrite prozirnom folijom ili poklopcem te čuvajte u hladnjaku do upotrebe, ali ne dulje od sedam dana.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Blitvu operite, izrežite na trakice širine 4 centimetra. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte blitvu, poklopite te sotirajte dok ne povene, otprilike 2 minute. Blitvi dodajte sitno sjeckani češnjak, sol i papar. Sendvič složite tako da pecivo prerežete, na dno stavite sotiranu blitvu, dodate ribu i luk, a zatim pospete listićima sira grana padano.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:08