Uvijek kada se nađem pred vitrinom punom sladoleda ili primamljivih slastica u nekoj dobroj slastičarnici, moj je odabir jasan - samo da je kiselo i osvježavajuće. Limun tart i sladoled od limuna gotovo uvijek biram ispred čokoladnih i kocki od vanilije. Jednostavno obožavam tu kiselinu koja već pri prvom zalogaju štipa za obraze, stvara slinu i zove na još. Bez obzira na to je li ljeto ili zima, toplo ili hladno, jasno je - limun je uvijek na prvome mjestu.
Ovih dana, nakon (pre)velikih količina francuske salate i šunke, poželjela sam se zasladiti upravo laganim limunastim desertom. Razmišljala sam o piti ili sočnom biskvitu s makom, ali nisam bila raspoložena za prhko tijesto, ni biskvit. Sve što mi je zapravo trebalo bila je lagana, osvježavajuća krema koja je dovoljno kisela za moje pojmove (čitaj: nikad dosta!) i koja se jede žlicom. Ništa u što moram uložiti previše truda kada su u pitanju priprema i izgled. U ovom laganom, ali stvarno kiselom pudingu upravo sam to i pronašla.
Kad mi je već toliko dobro ispao, na kraju sam ipak poželjela da izgleda barem malo privlačnije pa sam mu dodala i pirjane jagode. Sezona onih pravih, sočnih i slatkih već je na vratima, a ja sam ovaj put u supermarketu naletjela na kutiju nekih prilično dobrih uvoznih. "Ma, zašto ne?" pomislila sam dok su me uredno posložene gledale iz sanduka. I evo, još jednom je i službeno dokazano: limun i jagoda toliko su savršen par da ih i u ovoj kombinaciji jednostavno morate isprobati!
Puding od limuna s umakom od jagoda
Sastojci:
- 80 g šećera
- 20 g gustina
- 300 ml mlijeka
- 1 žličica vanilije u prahu ili arome
- 1 žumanjak
- korica jednog limuna
- 60 ml limunova soka
- 1 žlica maslaca
- prstohvat soli
Za umak od jagoda:
- 6 - 7 većih jagoda
- sok pola limuna
- 1 žlica šećera
Priprema:
U posudi srednje veličine pomiješajte šećer i gustin. Dodajte mlijeko, jaja, koricu limuna, vaniliju i prstohvat soli. Dobro pomiješajte i stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte oko 5 minuta uz neprestano miješanje. Da je krema gotova, znat ćete kada postane gusta, baš kao puding. Zatim maknite s vatre i umiješajte limunov sok i maslac. Dobro sve sjedinite i rasporedite u zdjelice ili čaše koje ste najprije blago navlažili vodom. Ohladite.
Dok se puding hladi, jagode nasjeckajte i ubacite u posudu. Dodajte sok pola limuna i žlicu šećera, stavite kuhati na srednju vatru i kuhajte dok ne dobijete preljev željene gustoće. Jagode neka ostanu malo "žive", a umak neka bude gust poput karamele.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....