DOBRA IDEJA

Priprema ove kremaste tjestenine s bučom i sirom jednostavnija je nego što se čini

 Luca Melo/Getty Images/istockphoto
Buču ispecite, pretvorite u pire, a zatim i u kremasti umak, dodajte joj sir pa zapecite zajedno s tjesteninom

Trebat će vam:

1 butternut buča

3-4 režnja češnjaka za umak

150 ml mlijeka

prstohvat muškatnog oraščića

malo svježeg timijana

100 g topljivog sira po želji

4 žlice krušnih mrvica

2 režnja češnjaka

3 žlice parmezana ili drugog aromatičnog sira

2 žlice maslaca

sol i papar

Priprema:

Buču najprije očistite i narežite na veće komade, poprskajte s malo maslinova ulja, dodajte timijan, cijele režnjeve češnjaka, sol i papar i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite otprilike 20-30 minuta ili dok ne omekša. Češnjak izvadite i ranije ako je potrebno. Prebacite buču i očišćeni češnjak u blender, dodajte toplo mlijeko, muškatni oraščić i po potrebi još soli i papra. Blendajte dok ne dobijete gusti umak. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka. Na kraju umiješajte ribani sir. Pomiješajte sve s do pola skuhanom tjesteninom i prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Na tavi na malo maslaca pirjajte protisnuti češnjak, dodajte krušne mrvice, dobro pomiješajte i nakon minute maknite s vatre. Dobivenom mješavinom posipajte tjesteninu. Na kraju pospite s parmezanom i pecite na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:30