Izbor najboljih

Povrće koje mrzite, spljošteni krumpir, kremasta pašta i darkerska torta s makom

Odabrali smo sedam recepata koji vam neće oduzeti puno vremena za pripremu, a mogli bi vam se češće naći na tanjuru

Ovi brzi, ali prije svega jednostavni recepti naše Lidije Lončarić iz njezine kolumne "Za pod zub", koju možete pratiti u Nedjeljnom Jutarnjem ali i na našem portalu, mogu vam biti inspiracija što kuhati za vikend ili za nadolazeći tjedan. Osim što vam neće oduzeti puno vremena za pripremu, ne zahtijevaju namirnice koje su skupe ili ih je teško nabaviti, a isprobate li ih jednom ili dva puta, lako ćete naučiti kako ih najbolje ukomponirati u svoj jelovnik. Ovisno o tome što vam je draže, neka od ovih jela mogu vam biti prilog uz glavno jela, a istovremeno ih možete poslužiti i kao samostalni obrok.

Uzmimo za primjer jelo od povrća kojeg mnogi mrze - prokulice. Pripremite li ih na "Lidijin način" možda i za vašim stolom izbije borba za posljednju "kuglicu", kao što je to bio slučaj kod nas. Tu je i spljošteni krumpir (i ne, nije šala). Popularnost je ovaj recept, naime, dostigao nakon što je objavljen na Instagramu, a toliko je dobar da ga jednostavno ne možete prestati jesti. Probajte mu odoljeti, pa onda sudite... Era bureka za nas je završila u trenutku kad smo doznali za recept za "lažni burek", lisnato savršenstvo čija će vam priprema oduzeti samo 15 minuta života, a pružiti višestruko više vremena za uživanje u njemu. Kad je tjestenina u pitanju, Lidija je napravila reinterpretaciju najbolje tuna-salate na svijetu, one po receptu Davida Changa, ali i božanstveno kremastu tjesteninu, za koju je i ona konstatirala kako je ovo zasigurno jedno od boljih jela koje je napravila.

Konačno, šećer na kraju - tu je torta od maka s pečenim šljivama i čokoladom, naša "darkerica". Nećemo pretjerivati s hvalospjevima, ali teško da ćete danas naići na bolju slasticu od ove. Recepti za sva navedena jela s originalnim fotografijama su u nastavku!

Prokulice (koje malo tko voli) koje ćete obožavati

Sastojci:

  • 500 g prokulica (ili više)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • voda
image
Lidija Lončarić

Priprema:

U lonac stavite vodu i posolite je. Ubacite prokulice i kuhajte ih 10 do 15 minuta ili dok malo ne omekšaju, ovisno o veličini. Osušite ih papirnatim ručnikom i prebacite na papirom za pečenje obloženu posudu za pečenje. Poslužite se donjim dijelom čaše i spljoštite ih. Začinite ih soli i paprom i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Pred kraj možete pojačati temperaturu na 220 stupnjeva kako bi prokulice poprimile lijepu boju i postale hrskave. Nakon što su gotove, možete ih posipati s još malo krupne soli. Poslužite ih uz dip po želji ili kao prilog glavnom jelu.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Štrudlice s kobasicom i heljdom iz tave

Sastojci:

  • 1 pakiranje kora za savijače
  • maslinovo ulje
  • 1 veliki ili dva manja poriluka
  • 200 g šampinjona
  • 1 žličica timijana
  • 2 para svježih kobasica
  • feta sir
  • sol i papar
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Na sitno nasjeckajte poriluk i šampinjone. Na maslinovu ulju najprije pirjajte poriluk, a zatim dodajte šampinjone. Začinite soli i paprom, dodajte i timijan. U posebnoj posudi skuhajte heljdu začinjenu soli, paprom i lovorovim listom. Kada je gotova, ohladite je. Isto napravite i s porilukom i gljivama. Na istoj tavi na kojoj ste pirjali povrće pecite svježu kobasicu koju ste izvadili iz crijeva. Kada je gotova, ohladite je. Dio poriluka i gljiva pomiješajte s kobasicom, a dio s heljdom. U dio s heljdom dodajte i feta sir. Kada ste dobili dva punjenja, uzmite dvije kore za savijače i prerežite ih napola. Premažite jednu polovicu maslinovim uljem i preklopite drugom polovicom. Prepolovite nožem kako biste dobili dva kvadrata. Na rub tijesta stavite nadjev, zarolajte i na kraju uvrnite krajeve prema unutra. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev ili kore. Pecite na malo maslinova ulja na dobro zagrijanoj tavi. Poslužite uz grčki jogurt i salatu po želji.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Kremasta tjestenina u zelenom umaku

Sastojci:

  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka za umak
  • 1 tikvica srednje veličine
  • pola šake svježe mente
  • 2 grančice timijana
  • 3 žlice mlijeka (može i biljno)
  • sol i papar
  • tjestenina
  • maslinovo ulje

Za posip:

  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 šaka badema
  • 2 režnja češnjaka
  • svježa menta
  • sol i papar
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk, pustite da poprimi boju pa ubacite češnjak, a nakon pola minute dodajte i na manje kockice nasjeckanu tikvicu. Pirjajte sve 3-5 minuta, pa dodajte polovicu mente i timijan. Dok se tikvica pirja, zagrijte slanu vodu za tjesteninu. U vrelu vodu ubacite tjesteninu i povremeno dodajte žlicu do dvije vode od tjestenine u tavu s tikvicom. Tikvicu začinite soli i paprom. Prije nego što je tjestenina gotova, tikvicu, luk i češnjak sa začinima prebacite u blender, dodajte 3 žlice mlijeka i blendajte kako biste dobili gusti, kremasti umak. Prebacite ga natrag na tavu i dodajte do pola skuhanu tjesteninu i još 3-4 žlice vode u kojoj se kuhala. Sve dobro sjedinite, i ako je potrebno, kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Dodatno začinite prema potrebi. Za to vrijeme u manju tavu stavite malo maslinova ulja kako biste napravili posip. Dodajte krušne mrvice, potom dva režnja češnjaka koje ste usitnili, a potom i usitnjene bademe (možete ih lagano izblendati prije nego što počnete blendati umak). Pustite da posip dobije boju i pusti miris, a zatim maknite iz tave i umiješajte ostatak svježe, sitno sjeckane mente. Tjesteninu stavite na tanjur, dodajte posip i poslužite.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Tuna-salata Davida Changa

Sastojci:

  • 1 pakiranje sitnije rupičaste tjestenine (penne, ziti, conchiglie, macaroni...)
  • 4 žlice rižina octa (može i neke druge kiseline, primjerice soka od limete ili limuna)
  • 1 kuhani žumanjak
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 fileta inćuna u ulju
  • 4-5 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice sezamova ulja
  • 3 žlice sojina umaka
  • 1 veća ili 2 manje konzerve tune
  • sol i papar
  • 1 vezica mladog luka (4-5 komada)
  • 4-5 rajčica
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, pa je, kad je gotova, ocijedite i zalijte hladnom vodom kako biste je ohladili. Ocijedite ponovno i premjestite u veliku zdjelu. Dodajte sitno sjeckani mladi luk i rajčicu. U blender ubacite rižin ocat, kuhani žumanjak (David Chang koristi sirovi, ali ako salatu nosite na piknik i držite je na toplom, radije koristite kuhani), češnjak, inćune, maslinovo ulje, sezamovo ulje, sojin umak, tunu (ako koristite onu u salamuri, ocijedite je, a ako koristite kvalitetniju tunu u dobrom maslinovu ulju, možete je dodati s uljem, samo tada smanjite količinu ulja navedenu u receptu), sol i papar. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete kremasti umak. Dobiveni umak prelijte preko tjestenine, luka i rajčice i dobro pomiješajte. Kušajte i dodajte još začina po želji. Poslužite hladno.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Spljošteni krumpir

Sastojci:

  • 1 kg mladog krumpira
  • 2 režnja češnjaka
  • maslac
  • maslinovo ulje

Za salatu:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1 veća rajčica
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • 1 mladi luk
  • maslinovo ulje
  • sok pola limuna
  • sol i papar

Za umak:

  • 1 grčki jogurt
  • 2 manja krastavca
  • 1 režanj češnjaka
  • sok pola limuna
  • 1 žlica kopra
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Krumpir operite i ubacite u zdjelu s hladnom vodom. Vodu dobro posolite i ubacite i dva režnja neočišćenog češnjaka. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Češnjak maknite, a krumpir prebacite na papir za pečenje, pritisnite vilicom ili šakom kako biste ga spljoštili, a potom na svaki krumpir dodajte žličicu ili dvije mješavine maslinova ulja i maslaca koji ste najprije otopili. Koristiti možete i samo maslac ili samo maslinovo ulje, a količinu prilagodite vlastitim potrebama i veličini krumpira. Posolite i ubacite u pećnicu na 220 stupnjeva na još 30-ak minuta, dok krumpir ne dobije hrskavu koricu izvana. Za to vrijeme napravite salatu tako da pomiješate slanutak, sitno sjeckani bosiljak i mladi luk te jednu veću rajčicu. Začinite sve zajedno limunovim sokom i maslinovim uljem, soli i paprom. Umak napravite tako da pomiješate grčki jogurt, dodate naribane krastavce, protisnuti režanj češnjaka, sol i papar, sok pola limuna i jednu žlicu sjeckanog kopra. Na kraju dodajte malo maslinova ulja i poslužite uz krumpir i salatu

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Brzo gotova pita od sira

Sastojci:

  • 500 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje ili 1 čašica grčkog jogurta (ako želite zavarati sami sebe)
  • 1 jaje
  • sol
  • kore za savijač
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica ulja
image
Lidija Lončarić

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje ili čašicu grčkog jogurta. Dodajte jaje i posolite. Maslac otopite s jednom žlicom ulja. Pomiješajte. Premažite koru za savijače i preklopite je na pola pa još na pola. Stavite je na dno posude. Druge dvije kore također premažite maslacem, preklopite ih samo jednom, ponovno premažite maslacem i stavite u posudu tako da prekriju dno i rub posude. Na dno stavite dio sira. Na sir stavite još jednu koru koju ste preklopili dva puta i premazali maslacem. Dodajte dvije kore preklopljene samo jednom, dodajte ostatak sira pa ponovno dodajte dva puta preklopljenu koru. Dio kora koje vise izvan kalupa sada preklopite na zadnju koru tako da prekrivaju cijelu površinu i premažite sve zajedno mješavinom maslaca i ulja. Pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta ili dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Torta od maka s pečenim šljivama i čokoladom

Za kalup promjera 20 cm

Za šljive će vam trebati:

  • 500 g šljiva
  • 5 žlica šećera
  • korica pola limuna
  • sok pola limuna
  • 5 žlica amaretta

Za biskvit:

  • 2 jaja
  • 115 g maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 240 g mlijeka
  • 100 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 145 g mljevenog maka
  • korica pola limuna
  • 3 žličice praška za pecivo

Za čokoladnu kremu:

  • 100 g tamne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Najprije napravite šljive. Očistite ih i stavite u posudu za pečenje. Dodajte šećer, sok i koricu limuna te 3 žlice amaretta. Dobro pomiješajte i stavite u pećnicu. Pecite sat vremena i povremeno promiješajte. Za to vrijeme napravite smjesu za biskvit. Najprije u posudu stavite omekšali maslac i šećer i miksajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete pjenastu kremu. Umiješajte brašno i kakao u prahu, a zatim dodajte i mak i koricu pola limuna. Sve dobro sjedinite. Dodajte mlijeko, pomiješajte i na kraju dodajte prašak za pecivo. Smjesa za biskvit bit će malo rjeđa nego inače, ali ne brinite, takva i treba biti. Prebacite je u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i premazan maslacem. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe čista. Biskvit možete peći u isto vrijeme kad i šljive samo nemojte otvarati pećnicu prvih 20-ak minuta pečenja biskvita. Kada su šljive gotove i kada je nestalo tekućine s dna posude, izvadite ih i dodajte još dvije žlice amaretta. Sve dobro pomiješajte i pustite da se ohladi. Za to vrijeme napravite čokoladnu kremu. Slatko vrhnje zagrijte, ali pripazite da ne zavrije. Prelijte ga preko nasjeckane tamne čokolade. Ostavite da tako stoji 5 minuta, a potom, kad se čokolada otopila, sve zajedno dobro promiješajte pjenjačom. Pustite da se kratko ohladi, a zatim stavite u hladnjak kako bi se stisnulo, trebali biste dobiti kremu koja je dovoljno tekuća da se može preliti preko torte, ali ne i previše kako ne bi iscurila na sve strane. Kada je biskvit ohlađen, odrežite gornji dio i na ravnu površinu nanesite pečene šljive. Na kraju sve prelijte gustom kremom od čokolade i stavite u hladnjak da se stisne preko noći.

Originalan recept i priču o njemu pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 13:12