Topla čarolija Adventa

Popularni liker, božićna vruća čokolada i kuhano vino, tri baš dobra topla napitka koja možete napraviti kod kuće

Uz ove recepte, vaša blagdanska atmosfera bit će bogatija i toplija

Advent je vrijeme svjetlucavih lampica, mirisa cimeta i klinčića, te uživanja u malim stvarima koje nas povezuju s radošću Božića. Uz bogatu ponudu blagdanskih delicija, poseban ugođaj stvaraju topla i aromatična pića, a mi vam donosimo recepte za ona najdraža – liker od jaja, kuhano vino i pravu zimsku vruću čokoladu – koja možete pripremiti kod kuće i podijeliti s najdražima.

LIKER OD JAJA – KREMASTI KLASIK NA BOŽIĆNOM STOLU

image
Kajakiki/Getty Images

Liker od jaja, poznat i kao eggnog, simbol je blagdanske tradicije u mnogim domovima. Njegova kremasta tekstura i bogat okus savršeno se slažu s kolačićima ili kao desert u čaši.

Trebat će vam:
4 žumanjka
100 g šećera
500 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
100 ml ruma ili rakije
žličica ekstrakta vanilije
prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:
Umutite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane gusta i svijetla. U loncu zagrijte mlijeko do vrenja, ali pazite da ne zakipi. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa lagano zgusne. Dodajte vaniliju i muškatni oraščić. Ohladite, zatim umiješajte vrhnje i rum. Prije posluživanja čuvajte u hladnjaku nekoliko sati.

KUHANO VINO – AROMATIČNO BLAGDANSKO DRUŠTVO

image
Kajakiki/Getty Images

Ništa ne miriše na Božić kao čaša toplog kuhanog vina. Ovaj napitak donosi neodoljivu kombinaciju začina i voćnih nota, a lako ga možete prilagoditi svom ukusu.

Trebat će vam:
750 ml crnog vina
100 ml soka od naranče
3 žlice šećera ili meda
2 štapića cimeta
5-6 klinčića
zvjezdasti anis (po želji)
kriške naranče i limuna

Priprema:
U loncu zagrijte vino, ali pazite da ne proključa kako ne bi izgubilo aromu alkohola. Dodajte sok od naranče, šećer, začine i kriške citrusa. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, povremeno miješajući. Poslužite toplo, ukrašeno kriškom naranče ili štapićem cimeta.

BOŽIĆNA VRUĆA ČOKOLADA – ČAŠA ČISTE SREĆE

image
Fcafotodigital/Getty Images

Za ljubitelje čokolade, blagdanska vruća čokolada nezaobilazan je ritual. Ovo bogato, kremasto piće idealno je za hladne zimske večeri ispred božićnog drvca.

Trebagt će vam:
500 ml mlijeka
100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
2 žlice kakaa u prahu
2 žlice šećera ili meda
prstohvat cimeta
šlag i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko, ali ne dopustite da zakipi. Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu, kakao i šećer te miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte prstohvat cimeta za dodatnu aromu. Poslužite u šalicama, ukrašeno šlagom i ribanom čokoladom.

Uz ove recepte, vaša blagdanska atmosfera bit će bogatija i toplija. Bez obzira na to birate li kremasti liker, začinjeno kuhano vino ili dekadentnu vruću čokoladu, svaki gutljaj donosi djelić božićne čarolije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 07:02